Autor: Filip Kejval

Podle hlavního stratéga Wall Street je nyní, kdy je inflace za svým vrcholem, čas na nákup akcií

Pravděpodobný vrchol inflace v posledních několika měsících znamená, že investoři by měli začít nakupovat akcie, uvedl ve čtvrtek James Paulsen z The Leuthold Group.

Pravděpodobný vrchol inflace v posledních několika měsících znamená, že investoři by měli začít nakupovat akcie, uvedl ve čtvrtek James Paulsen z The Leuthold Group.

Zjistil, že pokud inflace začne zpomalovat, i když je stále vysoká, mají investoři zelenou k tomu, aby začali nakupovat akcie. Od roku 1945, kdy roční míra inflace indexu spotřebitelských cen po dosažení svého vrcholu klesla nebo zůstala nezměněna, dosahoval index S&P 500 kladných jednoměsíčních výnosů.

Na druhé straně zrychlení meziroční míry inflace CPI v době, kdy již přesahovala 4 %, vedlo v následujícím měsíci ke ztrátám investorů do indexu S&P 500.

"Zajímavé je, že i při dnešní vysoké míře inflace (> 6 %) je pro dnešní situaci klíčové, že úroveň inflace pravděpodobně nebude pro akciový trh nepříznivá, pokud se nezmění nebo se sníží," vysvětlil Paulsen.

Domnívá se, že inflace skutečně dosáhla svého vrcholu, a na podporu svého názoru poukázal na řadu údajů. Pokles sazeb za nákladní dopravu, nedávný vývoj cen komodit, mzdové inflace do strany a březnový údaj o jádrovém indexu spotřebitelských cen, který byl nižší než očekávání, podle Paulsena naznačují, že inflace bude klesat.

Navíc klesající trend maloobchodních tržeb a vyrovnávání ukazatelů souvisejících s bydlením "naznačují, že se začíná projevovat určitá destrukce poptávky v důsledku vyšší inflace i hypotečních sazeb," uvedl Paulsen.

Část této destrukce poptávky by mohla pocházet ze strany Fed, který již zahájil svůj první cyklus zvyšování úrokových sazeb od konce roku 2018 ve snaze zkrotit inflaci. Předseda Fedu Jerome Powell naznačil, že na nadcházejícím květnovém zasedání je možné zvýšení úrokových sazeb o 50 bazických bodů.

"Pokud se současná míra inflace ve zbytku letošního roku zrychlí k 10 % (nebo ještě hůře), čeká akciový trh těžká cesta. Pokud se však inflace blíží k inflexnímu bodu a je připravena v příštích měsících klesat (i když zůstane výrazně nad cílem Fedu), nejenže prostředí pro akcie pravděpodobně nebude zrádné, ale pravděpodobně se ukáže jako velmi výnosné," řekl Paulsen.

Pokud se inflace začne převalovat, ukáže se nakonec, že pro investory je to "prchavá příležitost" k nákupu akcií za atraktivní cenu, dodává poznámka.

"Domníváme se, že do konce letošního roku je pravděpodobný pokles [indexu spotřebitelských cen] pod 6 % (a možná blíže 4 %)," uvedl Paulsen.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články