Autor: Adam Spáčil

Podle Putina se Turecko a Rusko blíží k dohodě, že 25 % dodávek zemního plynu do země bude placeno v rublech

Turecko se chystá podepsat dohodu, v níž slibuje, že bude za 25 % dovozu ruského zemního plynu platit v rublech, uvedl v pátek prezident Vladimir Putin.

Turecko se chystá podepsat dohodu, v níž slibuje, že bude za 25 % dovozu ruského zemního plynu platit v rublech, uvedl v pátek prezident Vladimir Putin.

Putin dohodu oznámil během setkání na summitu Šanghajské organizace pro spolupráci, informovala agentura Reuters. Neupřesnil, kdy k dohodě dojde, ale poznamenal, že začne platit "v blízké budoucnosti".

Rusko se snaží zajistit podobné platební dohody od doby, kdy bylo zasaženo západními sankcemi, a snaží se zajistit peněžní toky, protože zůstává vyloučeno z mezinárodních platebních sítí.

Čína, jeden z největších ruských odběratelů pohonných hmot, souhlasila s tím, že bude za plyn platit především v jüanech a rublech. Indie, další velký odběratel ruského paliva, měla v červenci uzavřít dohodu, v níž se dohodla, že bude za dodávky platit v měně Spojených arabských emirátů, nikoli v amerických dolarech.

Rusko je ochotno potrestat i další odběratele zemního plynu za to, že nesplní jeho platební požadavky. Na začátku tohoto roku zastavilo dodávky z Polska a Bulharska poté, co tyto země odmítly platit v rublech, a jednomu asijskému odběrateli snížilo dodávky za to, že nepodepsal smlouvu, v níž se zavázal platit v jiné měně než v americkém dolaru.

Tato opatření zvýšila poptávku po ruské měně. Od začátku války rubl zatím vzrostl o 40 % - někteří odborníci se však domnívají, že to může být ve skutečnosti pro ruskou ekonomiku nepříznivý faktor, protože dražší rubl znamená nižší poptávku po vývozu ropy a plynu, který tvoří téměř polovinu HDP.

Ruská centrální banka v červenci snížila úrokové sazby o 150 bazických bodů, aby omezila hodnotu své měny, a navíc nabídla svým asijským odběratelům energií výrazné slevy. Ruská centrální banka později dodala, že má zájem zvýšit své rezervy čínské, indické a turecké měny a odklonit se od "toxických" měn, především amerického dolaru a eura.

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články