Podle Societe Generale se euro v letošním roce neodrazí od svého propadu vůči americkému dolaru, dokud bude v Evropě přetrvávat plynová krize

Euro se pravděpodobně nezotaví z mnohaletých minim vůči americkému dolaru, dokud Evropa nevyřeší krizi se zemním plynem, která zmítá regionem, uvedla ve středu společnost Societe Generale.

Euro se pravděpodobně nezotaví z mnohaletých minim vůči americkému dolaru, dokud Evropa nevyřeší krizi se zemním plynem, která zmítá regionem, uvedla ve středu společnost Societe Generale.

Euro zůstalo ve středu vůči americkému dolaru pod paritou a obchodovalo se kolem 0,9968 USD. Společná měna se letos vůči zeleným bankovkám propadla o více než 12 %, čímž se dostala na minima, která nebyla zaznamenána za posledních dvacet let.

K růstu dolaru přispěly rostoucí ceny energií ve Spojených státech, které jsou největším producentem energií, zatímco pozice Evropy jako dovozce plynu euro "drtí", uvedl ve středeční poznámce Kit Juckes, hlavní devizový stratég společnosti Societe Generale.

"Dokud bude trvat energetická krize, bude euro ukotveno," řekl. "Nevidím výrazné oživení pro žádnou evropskou měnu, dokud se nedostaneme přes plynovou krizi.

Ceny zemního plynu se v letošním roce pro Evropskou unii spirálovitě zvýšily. Rusko prudce snížilo toky do regionu poté, co byly na Moskvu uvaleny sankce poté, co ruský prezident Vladimir Putin před půl rokem nařídil invazi na Ukrajinu.

Rostoucí ceny zemního plynu vyhnaly ceny elektřiny na rekordní hodnoty a podnítily rozšířená očekávání, že tlak vyvíjený na domácnosti a podniky uvrhne ekonomiku EU do recese.

"Naše současné prognózy očekávají, že EUR/USD bude mít ve třetím čtvrtletí koryto v rozmezí 0,95-1,0, a i když tato úroveň může být přibližně správná, je nyní těžší, vidět odraz před koncem roku," řekl Juckes.

Stratég také poukázal na dřívější období vysokých cen energií, aby vytvořil kontrast. Když ceny ropy rostly v období před světovou finanční krizí v roce 2008, utrpěly evropské i americké obchodní podmínky, uvedl Juckes s odkazem na poměr mezi vývozními a dovozními cenami dané země.

"Tentokrát je však relativní efekt zcela jiný," řekl. Pro euro "to jen zdůrazňuje rozsah problému, kterému kontinent čelí".

Divergence obchodních podmínek mezi USA a Německem, největší evropskou ekonomikou, je ve skutečnosti tak dramatická, "že je v současnosti důležitější než to, co dělá Fed nebo ECB, pokud jde o výhled pro EUR/USD," řekl.

Evropská centrální banka může na svém zářijovém zasedání zvýšit svou základní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů v rámci boje proti vysoké inflaci. V červnu zvýšila svou klíčovou úrokovou sazbu o 50 bodů, což bylo první zvýšení za posledních 11 let. Všeobecně se očekává, že Federální rezervní systém zvýší sazbu federálních fondů buď o 50 bazických bodů, nebo o 75 bazických bodů. V roce 2022 byla klíčová sazba v USA zvýšena již čtyřikrát, a to v rozmezí 2,25 % až 2,75 %.

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články