Autor: Adam Spáčil

Poměr PEG je jedním z nástrojů, který můžete použít k nalezení podhodnocených akcií. Zde je návod, jak funguje

Pokud jste se někdy zabývali investováním, pravděpodobně znáte poměr ceny k zisku (P/E), podle kterého se rozhodujete, zda je akcie za současnou cenu vhodná ke koupi.

Pokud jste se někdy zabývali investováním, pravděpodobně znáte poměr ceny k zisku (P/E), podle kterého se rozhodujete, zda je akcie za současnou cenu vhodná ke koupi. Je to sice užitečný nástroj pro vyhledávání akcií, které se zdají být obchodovány pod svou fundamentální hodnotou, ale ne vždy poskytuje úplný obraz.

Další ukazatel, běžně označovaný jako PEG ratio, jde hlouběji a bere v úvahu také to, jak rychle se očekává růst zisků společnosti. Funguje takto.

Co je to poměr PEG?

Poměr PEG (neboli P/E k růstu) se zabývá cenou akcií společnosti ve vztahu k jejímu zisku na akcii (EPS) a předpokládanému tempu růstu zisku. Někteří analytici považují poměr PEG za ukazatel, který poskytuje ucelenější pohled na hodnotu akcií, zejména u rychle rostoucích společností, protože zohledňuje jejich budoucí růst.

Ukazatel P/E je sám o sobě osvědčenou metrikou, kterou investoři používají k vyhledávání společností, které se mohou obchodovat pod svou fundamentální hodnotou. Základní vzorec P/E jednoduše vydělí aktuální cenu akcie ziskem na akcii společnosti. Řekněme tedy, že poměr P/E společnosti je 10. V podstatě to znamená, že za každý 1 dolar zisku zaplatíte 10 dolarů, což ji činí relativně drahou ve srovnání s akcií s P/E 3, za kterou byste za každý 1 dolar zisku zaplatili 3 dolary." Poměry P/E u rychle rostoucích společností, jako jsou technologické startupy, však nemusí nutně poskytovat nejlepší míru jejich ocenění. Hodnota těchto společností často nespočívá ve výnosech, které produkují nyní, ale v potenciálu budoucích zisků. Proto bývají jejich poměry P/E vysoké. To však nemusí nutně znamenat, že jsou příliš bohatě oceněny. Někteří investoři považují ukazatel PEG díky tomu, že do rovnice ocenění zahrnuje míru růstu společnosti, za přesnější způsob, jak určit ocenění takových akcií.

"Dává nám představu o tom, jak bohatě nebo levně je společnost oceněna vzhledem k jejím růstovým vyhlídkám," říká Robert Johnson, profesor financí na Heider College of Business na Creighton University a zakladatel společnosti Economic Index Associates.

Jak vypočítat poměr PEG

Ukazatel PEG se vypočítá tak, že se nejprve vydělí cena akcie společnosti jejím ziskem na akcii a poté se výsledná hodnota vydělí mírou růstu zisku na akcii.

EPS je ukazatel, který investoři používají k hodnocení ziskovosti společnosti na akcii. Čím vyšší je EPS, tím je společnost ziskovější. EPS se v podstatě určuje vydělením zisku společnosti celkovým počtem akcií v oběhu. Existuje však několik způsobů výpočtu EPS, včetně základního a zředěného. Výpočet také může vycházet z historických nebo plánovaných zisků.

Míra růstu zisku na akcii pro účely poměru PEG je předpokládaná míra růstu zisku společnosti za určité období. Vychází z odhadů analytiků třetích stran.

Poznámka: V závislosti na tom, jak byly stanoveny vstupy do vzorce, se mohou u stejné společnosti vyskytovat různé poměry PEG. Pokud například vypočtete poměr PEG společnosti pomocí trailingového poměru P/E, pravděpodobně se nebude shodovat s poměrem, který používá forwardový poměr P/E.

Co vám říká poměr PEG?

Investoři obvykle používají poměr PEG k posouzení, zda je cena akcie přiměřená, podhodnocená nebo nadhodnocená.

Obecně platí, že poměr PEG 1 je považován za spravedlivě oceněný. Poměr PEG nižší než 1 může znamenat, že akcie je podhodnocená, zatímco poměr vyšší než 1 může znamenat, že akcie je nadhodnocená.

"Poměry P/E se velmi liší kvůli rozdílům ve výhledu zisků společnosti, takže se nedají dobře porovnávat různá odvětví nebo základní typy akcií," říká Don Kaufman, spoluzakladatel vzdělávací společnosti TheoTrade. "Vzhledem k tomu, že poměr PEG normalizuje hodnotu P/E tím, že ji vydělí odhady analytiků pro růst zisku na akcii, můžete nyní porovnávat společnosti napříč spektrem. Díky tomu je tento ukazatel cenný jako počáteční filtr pro vyhledávání hodnotových společností."

Mějte však na paměti, že to, co je považováno za "dobrý" poměr PEG, se liší v závislosti na odvětví. Jakmile si pomocí poměru PEG vyberete akcie, které by vás mohly zajímat, nezapomeňte se jimi hlouběji zabývat a porovnat je s průměrným poměrem PEG v daném odvětví. Akcie s poměrem PEG 0,9 může na první pohled vypadat jako dobrá hodnota, ale pokud je průměrný poměr PEG pro společnosti ve stejném odvětví 0,4, pravděpodobně můžete udělat lépe.

Příklad poměru PEG

Porovnejme například poměry PEG dvou polovodičových společností: Advanced Micro Devices a Qualcomm v polovině ledna 2022.

Cena akcie AMD = 132,74

EPS (klouzavých 12 měsíců) = 3,24 USD

Růst EPS v příštích pěti letech = 35,32 %

Poměr PPEG = (132,74/3,24)/35,32 = 1,16

Qualcomm cena akcie = 183,89

EPS (klouzavých 12 měsíců) = 7,87 USD

Růst EPS v příštích pěti letech = 25,62 %

Ukazatel PEG = (183,89/7,87)/25,62 = 0,91

V tomto případě by Qualcomm s poměrem PEG nižším než 1 mohl být považován za lepší hodnotu než AMD s poměrem PEG vyšším než 1.

Nezapomeňte, že jako každý jiný analytický nástroj má i poměr PEG své nedostatky. Je užitečnější pro hodnocení společností s vysokou mírou růstu než společností s nižší mírou růstu. Navíc je míra růstu společnosti založena na odhadech, které nejsou vždy přesné. Například v roce 2018 žádný z analytických odhadů růstu zisku nebral v úvahu pandemii, která o dva roky později zdevastovala ekonomiku." Proto, i když se jedná o velmi užitečné měřítko hodnoty, je důležité se na něj při investičním rozhodování příliš nespoléhat. Místo toho jej zahrňte do důkladnější analýzy, která zahrnuje i další finanční ukazatele a zohledňuje další faktory, jako je síla managementu a konkurence, které pomohou získat ucelenější pohled na vnitřní hodnotu akcie.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články