Přestaňte se snažit rychle zbohatnout a zaměřte se na svou investiční strategii!

Je snadné uvěřit, že fušování do akcií je snadný způsob, jak vybudovat bohatství. Finanční média vyzdvihují největší vítěze na trhu. Mnoho makléřských firem nabízí neomezené obchody bez provizí i nástroje, které podporují časté obchodování. Souhrnně posílají zprávu: Neděláš dost nebo daří se ti moc.

Obrázek: pixabay.com

Je snadné uvěřit, že fušování do akcií je snadný způsob, jak vybudovat bohatství. Finanční média vyzdvihují největší vítěze na trhu. Mnoho makléřských firem nabízí neomezené obchody bez provizí i nástroje, které podporují časté obchodování. Souhrnně posílají zprávu: Neděláš dost nebo daří se ti moc. Takové myšlení je ale v konečném důsledku past. Příliš mnoho lidí, ve své snaze „rychle zbohatnout” si nakonec způsobí víc škody než užitku. Uspěchaná rozhodnutí vedou k nákladným chybám.

Zde jsou čtyři tipy, které vám pomohou vydělat více peněz v dlouhodobém horizontu, ale s menší snahou, než máte nyní.

1)V obchodování platí, že měně je někdy více

Můžete slyšet příběhy o obchodnících, kteří získávají velké zisky v krátkých časových obdobích. Jen vězte, že tyto úspěšné příběhy, pokud jsou pravdivé, jsou výjimkou z normálu. Ačkoliv se odhady u jednotlivých zdrojů poněkud liší, zhruba 90% obchodníků na svých obchodních aktivitách prodělává.

Proč neslyšíte o této většině lidí? Makléřské firmy rozhodně nechtějí zastrašit potenciální zákazníky, ale pro investiční mediální průmysl to také není nijak zvlášť přínosná pravda. Vnímání je silné, i když děsivá statistika je sama o sobě zavádějící.

Jednoduché řešení je, nesnažte se vymanévrovat trh. Většina vašich zisků by měla pocházet z dlouhodobě rostoucího přílivu na trhu.

2)Příliš se netrapte s P/E poměry

Množství peněz, které riskujete investováním do akcií společnosti, by mělo být zváženo proti současným a potenciálním ziskům této společnosti. Čím nižší je srovnání mezi cenou a výdělkem (nebo poměrem P/E), tím větší ránu za svou investici dostanete.

Faktem však je, že mezi nízkými poměry P/E a výkonností akcií je velmi malá korelace.

Nízkonákladové akcie obvykle zůstávají nízkonákladovými a relativně drahé akcie obecně zůstávají drahými. To neznamená, že by investoři měli nedbat na ocenění. To určitě ne, pouze poukazujeme na to, že nadměrná chvála není pokaždé úplně dobrá.

Zábavný fakt: Ve své knize Jak vydělat peníze v akciích, William J. O'Neil (z Investors Business Daily fame) stanoví sedm testovaných a osvědčených kritérií pro výběr vítězů. Ani jeden z těchto sedmi standardů nepovažuje ocenění založené na zisku.

3)Myslete na své portfolio jako na celek

Když pomineme vzestupy a pády, firma NVIDIA je v poslední době velkým vítězem. A to pro konkurenční firmu Advanced Micro Devices. Dokonce i akcie společnosti Intel překonaly slévárenské výzvy společnosti, aby utlumily zisky; akcie právě dosáhly rekordní výše. Investoři by si vedli dobře s každým z nich.

To ale neznamená, že by je investor měl vlastnit všechny najednou.

Je pravda, že tento scénář je extrémním případem přílišné koncentrace a nedostatečné diverzifikace v jendom odvětví. Méně nápadné koncentrace ale nejsou neobvyklé.Amazon, Google parent Alphabet a gigant sociálních sítí Facebook jsou zdánlivě různé druhy společností na povrchu. Pod kapotou však tyto tři akcie mohou růst a klesat společně, protože jsou nakonec všechny závislé na finančním zdraví úplně stejných spotřebitelů.

4)Nesnažte se načasovat trh

I když to může být lákavé, odolejte nutkání zpeněžit něco, co vypadá jako tržní maximum. Zároveň nečekejte s nástupem na novou pozici, dokud si nebudete myslet, že jsme na nebo blízko velkému minimu. Pravděpodobnost přesného výběru těchto zatáček je malá a je nepravděpodobné, že se k nim dostanete tak blízko, aby vám to k něčemu bylo.

A když se netrefíte jen o pár dní, může to být mnohem více ničivější než si dokážete představit.

Vezměte si například minulý rok. S&P 500 dokázal v kalendářním roce 2020 dosáhnout pěkného zisku 16,3 % a překonal tak prudký výprodej v únoru a březnu, který nakonec skončil 23. března. Dva ze tří nejlepších dnů pro S&P 500 v loňském roce však byly 24. březen a 26. březen. Pokud bychom tyto dvoudenní zisky vyňali ze směsi, index by v roce 2020 získal méně než 5%.

Dejme tomu, že kdybyste propásli i nejhorší den loňského roku (dvanáctiprocentní výprodej utrpěl 16. března), zisk by se vrátil až na 15 procent. Mluvíte o určení výsledků jednoho dne a pravděpodobném klíčovém bodu uprostřed politicky a emocionálně vypjaté pandemie. Zklameme vás, ale bohužel se to nestane.

Zdroj:www.fool.com, www.pixabay.com

Nejnovější články