Příští týden začíná velká výroční konference společnosti Apple: Tady je přehled toho, co můžete očekávat

Generální ředitel společnosti Apple Tim Cook v pondělí představí nejnovější verze softwaru pro iPhony, iPady, počítače Mac, hodinky Watch a televizory a zahájí tak výroční vývojářskou konferenci WWDC.

Generální ředitel společnosti Apple Tim Cook v pondělí představí nejnovější verze softwaru pro iPhony, iPady, počítače Mac, hodinky Watch a televizory a zahájí tak výroční vývojářskou konferenci WWDC.

Nové "kousky", jak účastníci často nazývají aktualizace, jsou největším softwarovým oznámením společnosti Apple v tomto roce a určují veřejnou strategii platformy Apple na příštích 12 měsíců. Podle zprávy agentury Bloomberg News by například iOS 16, jak by měl Apple nový software pro iPhony a iPady nazvat, mohl obsahovat vylepšená oznámení, přepracovanou zamykací obrazovku a aktualizace aplikací Zprávy a Zdraví.

Dlouho ohlašovaná náhlavní souprava pro smíšenou realitu společnosti Apple však pravděpodobně nebude mít příští týden premiéru.

WWDC, což je zkratka pro Worldwide Developers Conference a přezdívá se jí "Dub Dub", je pro Apple strategicky důležitá, i když společnost neoznámí žádný nový hardware.

Finanční výsledky společnosti Apple závisí na podpoře vývojářů softwaru třetích stran, kteří se účastní konference WWDC. Bez rozsáhlého výběru aktualizovaných a kvalitních aplikací by hodnota platforem společnosti Apple pro spotřebitele a uživatele pravděpodobně klesla, což by nakonec poškodilo prodeje. Společnost Apple také generuje až 20 miliard dolarů ročně z prodeje softwaru ve svém App Store.

Software pro platformy společnosti Apple, jako jsou aplikace pro iOS, obvykle používá jiné nástroje nebo programovací rámce než jiné velké platformy, jako je Microsoft Windows, Google Android nebo web. Apple programátory nadchne pro tyto technologie prostřednictvím naplněné keynote, která konferenci zahajuje, technicky zaměřené prezentace nazvané "Platforms State of the Union", která se koná později téhož dne, a poté týdne sezení podobných třídám a individuálních setkání, na nichž mohou vývojáři získat zpětnou vazbu a pokyny od inženýrů společnosti Apple.

Největším rozdílem letošní konference WWDC je, že po dvou letech, kdy byla výhradně virtuální, bude zahrnovat i osobní účast. Změna je nenápadná - klíčová prezentace s oznámením nových produktů bude stále předem nahrávána a vývojáři z celého světa se mohou i nadále virtuálně účastnit zasedání konference.

Letos však Apple pozval do svého sídla v kalifornském Cupertinu několik stovek vývojářů softwaru, novinářů a studentů, aby zhlédli videoprezentaci, prohlédli si kampus a osobně si promluvili s některými lidmi, kteří software vytvořili. Není to nic podobného jako 6 000 účastníků, kteří před pandemií přijeli do San Jose na WWDC, ale je to další známka toho, že se po dvou letech virtuálních oznámení produktů vše vrací do normálu. Zaměstnanci společnosti Apple se museli letos na jaře začít vracet do kanceláří po téměř dvou letech práce převážně z domova během pandemie Covid.

Konání konference WWDC osobně tento měsíc připravuje půdu pro podzimní uvedení, kdy Apple předvede nové telefony a možná i špičkový headset pro smíšenou realitu před živým publikem, aby získal okamžitou praktickou zpětnou vazbu od tisku a partnerů. Jako za starých časů.

Apple na WWDC občas odhaluje nový hardware, ale obvykle jde o drahé a výkonné produkty určené pro programátory - obvykle pro počítače Mac, které jsou nutné k vytváření aplikací pro iPhone.

Naposledy Apple oznámil hardwarové produkty na WWDC v roce 2019, kdy vydal Mac Pro za 6 000 dolarů a monitor za 5 000 dolarů. Předtím v roce 2017 oznámil aktualizace stolních a přenosných počítačů Mac.

Apple by mohl na konferenci WWDC odhalit nástupce procesoru M1. Již dříve na akci věnované představení produktů naznačil, že se chystá špičkový model Mac Pro s čipem navrženým společností Apple.

Přinejmenším diskuse o pokroku v procesorech Apple by se na konferenci zaměřenou na vývojáře hodila. Apple původně oznámil přechod na vlastní procesory na konferenci WWDC v roce 2020.

Další velká kategorie produktů společnosti Apple, hardware pro rozšířenou nebo smíšenou realitu, se pravděpodobně neobjeví.

Apple může na konferenci WWDC mluvit o nových aplikacích a softwaru, které jsou základem pro náhlavní soupravu pro smíšenou realitu nebo brýle pro rozšířenou realitu, a často oznamuje aktualizace svého softwaru pro vývoj rozšířené reality ARKit. (Rozšířená realita zobrazuje počítačem generované obrázky na průhledných čočkách, které uživatelům umožňují prohlížet si skutečný svět, zatímco smíšená realita je plně pohlcující zážitek jako virtuální realita, ale s externími kamerami zobrazujícími obrázky skutečného světa venku.)

Nové kategorie produktů však obvykle dostávají vlastní akce k uvedení na trh, místo aby byly zařazeny do konference WWDC, a náhlavní souprava se údajně ještě nezačala vyrábět ve velkém.

Větší aktualizace softwaru jsou lepší sázkou. V předchozích letech společnost Apple oznámila novou verzi softwaru iOS na konferenci WWDC v červnu, později v průběhu měsíce vydala veřejnou beta verzi pro první uživatele a testery a v září pak vydala konečnou verzi softwaru společně s novými iPhony.

I když má iPhone nejvíce uživatelů a nejdůležitější obchod App Store, na konferenci WWDC se často věnuje stejná pozornost i aktualizacím ostatních softwarových platforem společnosti Apple, včetně iPadu, hodinek a televizoru.

Zejména iPady by mohly doznat velkých změn. iPadOS 16 by údajně mohl obsahovat možnost měnit velikost oken, což by zařízení zatraktivnilo pro náročné uživatele, kteří rádi pracují na více úlohách. V současné době mohou uživatelé spouštět dvě aplikace vedle sebe, ale možnost přizpůsobit si plovoucí okna by se více přiblížila systému MacOS.

Televizní set-top box Apple TV by podle agentury Bloomberg mohl dostat aktualizaci, která by jej učinila užitečnějším srdcem chytré domácnosti. Hodinky Apple Watch dostaly v loňském roce nový hardware s fyzicky větší obrazovkou a jejich software by měl být aktualizován, což zahrnuje nové ciferníky, které by větší obrazovku využily.

Jedním z produktů společnosti Apple, kterému bude příští týden věnována velká pozornost, je Swift, otevřený programovací jazyk společnosti, který byl představen v roce 2014. Pozvánky zaslané vývojářům a médiím obsahovaly grafiku s velkým logem Swiftu a jedním ze sloganů konference je "Swift se blíží".

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články