Proč akcie Amazonu dnes klesly

Potíže ekonomického zvoníka naznačují, že globální ekonomika může směřovat k recesi. Akcie společnosti Amazon (AMZN -2,18 %) v pátek klesly poté, co společnost FedEx (FDX -21,40 %) vykázala prudký pokles zisku v souvislosti s poklesem objemu globální přepravy.

Akcie společnosti Amazon (AMZN -2,18 %) v pátek klesly poté, co společnost FedEx (FDX -21,40 %) vykázala prudký pokles zisku v souvislosti s poklesem objemu globální přepravy.

Přerušení přepravy v Asii související s krizí 19. století a konflikt v Evropě snižují poptávku po mezinárodních přepravních řešeních společnosti FedEx. Současně se zdá, že americká ekonomika zpomaluje.

"Globální objemy se snížily, protože makroekonomické trendy se později ve čtvrtletí výrazně zhoršily, a to jak v mezinárodním měřítku, tak v USA," uvedl generální ředitel společnosti Raj Subramaniam v aktuálním obchodním sdělení pro investory.

FedEx uvedl, že v nadcházejících měsících očekává "další oslabení" obchodních podmínek. V reakci na tento předpokládaný pokles poptávky po přepravě logistický gigant parkuje letadla, zkracuje pracovní dobu a zavírá více než 90 poboček FedEx Office.

Ještě horší je, že Subramaniam v rozhovoru s Jimem Cramerem z televizní stanice CNBC prohlásil, že ekonomika by mohla brzy vstoupit do "celosvětové recese". "Jsme svědky toho, že objem klesá ve všech segmentech po celém světě," řekl Subramaniam.

Co teď

Znepokojivé výsledky společnosti FedEx a znepokojivá prognóza vyvolaly u investorů mrazení v zádech. Jako jedna z největších přepravních a logistických společností na světě má FedEx pohled na globální ekonomiku z ptačí perspektivy.

Amazon, jako jeden z největších maloobchodníků a společností zabývajících se elektronickým obchodem v USA a na mnoha mezinárodních trzích, by mohl být obzvláště vystaven globální recesi. Zdá se, že spotřebitelé již nyní omezují diskreční výdaje, protože inflace si vybírá vysokou daň na jejich rozpočtech. Tyto trendy by se mohly ještě zhoršit, pokud se chmurný pohled společnosti FedEx na globální ekonomické podmínky potvrdí.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články