Autor: Radka Guzi

Proč chce Francie investovat do jaderné energie

Francii je zemí, která nejvíce lobbuje za to, aby byla jaderná energie považována za zelenou investici.

V současné době je třeba stanovit přístup EU k jaderné energii, měl by jí být udělen status udržitelného zdroje energie v tzv. taxonomii, nebo ne? V pátek vyprší lhůta, ve které mohou členské státy předložit své argumenty. Francii je zemí, která nejvíce lobbuje za to, aby byla jaderná energie považována za zelenou investici, a proto získává příznivé podmínky financování.

Téměř před dvěma lety Francie uzavřela svou první jadernou elektrárnu a další měly následovat. Nyní se vláda otočila a místo toho chce rozšířit provoz starých reaktorů a také postavit šest nových. A taktéž lze říct, že před dubnovými prezidentskými volbami se dodávky energie staly ústředním tématem. „Abychom zaručili dodávky energie do naší země a dosáhli cílů uhlíkové neutrality do roku 2050, poprvé po desetiletích obnovíme výstavbu jaderných reaktorů v naší zemi,“ uvedl Macron.

Expert: Musí se ukázat jako konkurenceschopný

Francouzský energetický expert Nicolas Berghmans se však domnívá, že nové reaktory musí vyrábět jadernou energii za nižší cenu, než tomu bylo doposud. Zkoumá v nezávislém výzkumném ústavu IDDRI v Paříži a poukazuje na skutečnost, že nejnovější francouzský reaktor byl vážně zpožděn a také stál několikrát více, než bylo rozpočtováno.

„Tento druh nárůstu nelze opakovat a průmysl se nyní snaží ukázat, že může stavět konkurenceschopnější jaderné elektrárny. A když porovnáme náklady na elektřinu s náklady na větrnou a solární energii, musíte také vzít v úvahu, že jaderná energie vyrábí elektřinu i v noci a když není větrno, což je jedna z jejích silných stránek,“ konstatoval Berghmans agendě.

Se svými 58 reaktory je Francie již nyní zemí nejvíce závislou na jaderných zbraních na světě, s téměř 70 procenty výroby energie v zemi v 18 elektrárnách, které jsou v současné době v provozu. A zdá se, že je toho víc.

"Šelma spí"

Ten, komu se nelíbí ožívající zájem o novou atomovou energii, je André Jacques. Žije v Normandii v západní Francii, mezi jadernými elektrárnami La Hague a Flamanville. Jaderný protivník André navštívil zkrachovalé reaktory v japonské Fukušimě a dospěl k závěru, že jaderné elektrárny představují velmi konkrétní riziko pro lidi a životní prostředí.

Ukazuje přes záliv směrem k novému velkému reaktoru ve Flamanville, jedinému reaktoru postavenému ve Francii za poslední desetiletí. Byl zpožděn o deset let a několikanásobně dražší kvůli nedostatkům, které byly objeveny, ale plánují se uvedení do provozu za rok. „Je to šelma, která spí. Doufáme, že se nikdy neotevře.“

Podpora roste

Ve Francii však roste všeobecná podpora jaderné energie. Mnozí doufají, že expanze může být řešením nedostatku energie a nekontrolovatelných cen elektřiny. Změnu v názorech uvítal Jean-Luc Vincent, ředitel Tricastinu, jedné z největších francouzských jaderných elektráren. Věří, že lidé začínají chápat, že klimatická hrozba je mnohem větší než hrozba hypotetických jaderných havárií.

„Když mluvíte o změně klimatu, celé lidstvo je v nebezpečí, nikdo na Zemi není v bezpečí. Nemyslím si, že se to dá srovnat s místní nehodou, jako byla ta, kterou způsobila tsunami ve Fukušimě,“ poznamenal Jean-Luc Vincent.

Zdroje:

svt.se

unsplash.com

Nejnovější články