Autor: Radka Guzi

Proč je posilovací dávka Covid zásadní proti omikronové variantě

Vlády po celém světě se zoufale snaží nasadit covid booster shot milionům lidí, aby posílily jejich ochranu proti přenosnější variantě. Co říkají dosavadní studie?

Vlády po celém světě se zoufale snaží nasadit covid booster shot milionům lidí, aby posílily jejich ochranu proti přenosnější variantě. Předběžné studie zjistily, že omikron snižuje účinnost dvoudávkových vakcín Covid, ale přeočkování může obnovit významnou úroveň ochrany.

Je to méně než měsíc, co byl detekován nový, silně mutovaný kmen Covid a Světová zdravotnická organizace jej označila za „variantu vzbuzující obavy“. Nyní se rychle šíří. Vzhledem k tomu, že se během svátečního období množí přízrak omikronů, vlády po celém světě se zoufale snaží nasadit boostery Covid-19, aby posílily svou ochranu proti přenosnější variantě.

Vznik omikronu učinil booster shots ještě důležitějším. Je to proto, že řada raných studií, které byly kvůli naléhavosti situace zveřejněny před vzájemným hodnocením, prokázaly, že vakcíny Covid jsou méně účinné proti omikronové variantě ve srovnání s globálně dominantním kmenem delta a dalšími variantami. Stejné studie však ukázaly, že tři dávky vakcíny, dvě předběžné injekce plus posilovací dávka, významně zvyšují úroveň ochrany proti omikronu.

Zde je souhrn dosud zveřejněných studií a toho, co zjistili:

První poznatky z Jižní Afriky

Minulé úterý vědci z Jižní Afriky, kde byl omikron poprvé detekován, uvedli, že jejich malá předběžná studie omikronové varianty zjistila, že významně snižuje protilátkovou ochranu generovanou vakcínou Pfizer a BioNTech. Zjistilo se však, že lidé, kteří se zotavili z viru a dostali přeočkování, by pravděpodobně měli větší ochranu před závažným onemocněním. Vědci došli k závěru, že „předchozí infekce, po níž následuje očkování nebo pravděpodobně přeočkování, pravděpodobně chrání proti omikronu a téměř jistě proti závažnému onemocnění“.

Výsledky společnosti Pfizer-BioNTech

Minulou středu pak společnosti Pfizer a BioNTech zveřejnily své vlastní první laboratorní výsledky testující variantu omikronu proti jejich injekci, což také ukázalo významné snížení schopnosti dvoudávkové vakcíny bojovat s omikronem. Společnosti však zjistily, že posilovací dávka nabízí významnou ochranu proti variantě a poznamenaly, že počáteční dvě dávky mohou stále chránit před závažným onemocněním.

Agentura pro zdravotní bezpečnost Spojeného království

Agentura pro zdravotní bezpečnost Spojeného království zveřejnila minulý pátek zprávu s odkazem na první zjištění ze skutečné studie, která uvedla, že dvoudávkový cyklus vakcín Covid byl výrazně méně účinný proti omikronové variantě než varianta delta. Zjistil však, že „střední až vysoká účinnost vakcíny 70 až 75 % je pozorována v raném období po přeočkování“.

Hodnocená posilovací dávka byla injekce Pfizer-BioNTech, přičemž účastníci studie dostali první dvě dávky vakcíny Oxford University-AstraZeneca nebo vakcíny Pfizer-BioNTech.

UKHSA však varovala, že bude trvat několik týdnů, než bude známa účinnost proti závažnému onemocnění s omikronem, a dodala, že „trvání obnovené ochrany po posílení mRNA není v tomto okamžiku známo“.

Záběry Moderny a Pfizer-BioNTech jsou mRNA, neboli messenger RNA vakcíny, které učí naše buňky, jak vytvořit protein, který spustí imunitní odpověď v našem těle. Tato reakce pak produkuje protilátky, které pomáhají chránit lidi před infekcí Covid.

Výzkum z Izraele

V sobotu se z Izraele objevil další výzkum, přičemž výzkumníci také zjistili, že třídávková vakcína Pfizer-BioNTech poskytla významnou ochranu proti omikronu. Studie, kterou provedlo Sheba Medical Center a Centrální virologická laboratoř ministerstva zdravotnictví, porovnávala krev 20 lidí, kteří dostali dvě dávky vakcíny před pěti až šesti měsíci, se stejným počtem jedinců, kteří dostali posilovací dávku před měsícem.

„Lidé, kteří dostali druhou dávku před 5 nebo 6 měsíci, nemají žádnou neutralizační schopnost vůči omikronu. I když mají nějaké proti deltě,“ řekl podle víkendové zprávy agentury Reuters Gili Regev-Yochay, ředitel infekčního oddělení v Shebě. „Dobrou zprávou je, že s posilovací dávkou se zvýší asi stonásobně. Existuje významná ochrana posilovací dávky. Je nižší než neutralizační schopnost proti deltě, asi čtyřikrát nižší.“

Studium na Oxfordské univerzitě

Nejnovější studie, která má posílit naše chápání vlivu omikronu na vakcíny, přišla v pondělí z Velké Británie, kde vědci z Oxfordské univerzity také zjistili, že dvě dávky vakcín Oxford-AstraZeneca nebo Pfizer-BioNTech Covid-19 byly podstatně méně účinné. při odvrácení omikronu ve srovnání s předchozími variantami viru.

Vědci testovali vzorky krve lidí 28 dní po druhé dávce obou vakcín. Když byl do těchto vzorků zaveden omikron, vědci hlásili „podstatný pokles“ neutralizačních protilátek, které bojují proti Covidu.

Počty případů omikronu rostou

Zatímco účinnost přeočkování proti závažné infekci ještě nebyla potvrzena, počty případů omikronu v Evropě, USA a jižní Africe, kde byla poprvé zjištěna, rychle rostou.

Časné studie a neoficiální důkazy naznačují, že i když je omikron více přenosný, způsobuje méně závažnou infekci. Existují další důkazy, že dvě dávky vakcíny Covid, u kterých již bylo prokázáno, že výrazně snižují riziko závažné infekce, hospitalizace a úmrtí při konfrontaci s předchozími variantami Covid, pomáhají snížit riziko hospitalizací s omikronovými infekcemi.

V úterý velká skutečná studie z Jižní Afriky naznačila, že dvě dávky vakcíny Pfizer-BioNTech nabízejí 70 % ochranu před hospitalizací během nedávného nárůstu případů v zemi a 33 % ochranu před infekcí, uvedla agentura Reuters. Výzkumníci provádějící studii varovali, že její zjištění by měla být považována za předběžná.

Booster rush

Nyní probíhá závod o to, aby vlády dodaly své populaci posilovače vakcín. Úředníci v USA, Spojeném království a jinde nabádají lidi, aby se před prázdninami nechali popichovat. Přichází, když omikron zažehne nárůst případů Covid. Britští vědci odhadují, že případy omikronů se zdvojnásobují každé dva až tři dny a uvedli, že země by se měla připravit na milion případů do konce roku.

Omikronová varianta nyní představuje nejméně 20 % potvrzených případů v Anglii a ministr zdravotnictví Spojeného království Sajid Javid varoval, že nová varianta představuje 44 % případů v Londýně a očekává se, že se během příštích 48 hodin stane dominantní variantou v hlavním městě.

V celém Spojeném království byly vidět dlouhé fronty, když se lidé seřadili, aby si zajistili posilovací injekci, zatímco webová stránka země pro rezervaci vakcín v pondělí ztroskotala kvůli nárůstu poptávky.

Vláda Spojeného království uvedla, že přivádí armádu, další dobrovolníky a otevírá další centra ve snaze dokončit svou ambiciózní kampaň na přeočkování. Osoby starší 30 let si již mohou rezervovat booster shot a od středy si budou moci rezervovat všechny osoby starší 18 let.

Více než půl milionu lidí ve Spojeném království si v pondělí objednalo booster shot, uvedl na Twitteru premiér Boris Johnson.

Zdroje:

cnbc.com

freepik.com

Nejnovější články