Autor: Filip Kejval

Proč se ceny kryptoměn v sobotu zhroutily

Zdá se, že se kryptografické firmy hroutí, což způsobuje rozsáhlé prodeje na trhu. Po příšerném týdnu pro kryptoměny nezačíná dobře ani víkend.

Zdá se, že se kryptografické firmy hroutí, což způsobuje rozsáhlé prodeje na trhu.

Co se stalo

Po příšerném týdnu pro kryptoměny nezačíná dobře ani víkend. Obáváme se, že budou pokračovat následky potenciálního pádu Celsius Network a Three Arrows Capital, které se celý týden potýkají s problémy.

Nepomáhá ani to, že bitcoin za posledních 24 hodin od poledne klesl o 7,5 %, ethereum o 7,9 % a BNB o 7,4 %. Bitcoin se propadl pod hranici 20 000 USD a v době psaní tohoto článku se obchoduje za 19 043 USD a Ethereum je pod hranicí 1 000 USD za 993,24 USD. Jedná se sice pouze o psychologické úrovně, ale obchodníci je považují za důležité milníky pro hodnoty kryptoměn.

Co tedy

Zprávy se nadále soustředí na kolaps Celsius Network, který byl způsoben agresivním hledáním výnosů této platformy. První zprávy ukazují, že Celsius přišel o peníze na krachu Luny i Stakehoundu, protože se snažil nabídnout uživatelům vyšší výnosy za jejich kryptoměny, než byly dostupné kdekoli jinde na trhu. Rozvíjení sítě pozic vedlo ke zvýšenému prodeji a panice na trhu.

S tím souvisí i zjevný krach fondu Three Arrows Capital, který investoval do různých kryptoměn. Na pádu Luny prodělal, což nakonec přispělo k tomu, že společnost musela zrušit pákové pozice napříč kryptografickým trhem. V některých případech burzy likvidovaly pozice společnosti, aby se ujistily, že je rizika fondu nepostihnou.

To jsou dvě největší společnosti, které v tuto chvíli ruší své pozice, o kterých víme, ale mohou existovat i další fondy nebo decentralizované finanční aplikace, které čelí riziku, protože hodnoty kryptoměn klesají. Trochu to připomíná bankovní krizi v letech 2007 a 2008, kdy se rizika kaskádovitě šířila napříč celým odvětvím a bylo velmi obtížné je zastavit.

Co teď

Volatilita může být u kryptoměn normální, ale tohle je něco jiného. Skupiny, které držely obrovské množství kryptoměn, se dostaly do finančních potíží a byly nuceny svá digitální aktiva prodat, protože se stala nelikvidními nebo měla příliš velkou páku.

Jedním z problémů rychlého poklesu hodnoty aktiv je, že odhaluje rizika, o kterých jsme nevěděli. Dochází k rušení pákových pozic a nelikvidita některých aktiv vychází najevo způsobem, který dříve nebyl zřejmý.

Myslím si, že z dlouhodobého hlediska je na trhu s kryptoměnami stále mnoho zajímavého, ale je zřejmé, že se jedná o takzvanou krypto zimu, což by mohlo znamenat delší pokles hodnoty aktiv. Pro dlouhodobé investory je to však čas na akumulaci, zatímco všichni ostatní prodávají.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články