Autor: Filip Kejval

Proč Srí Lanka prochází hospodářským krachem

22. března Srí Lanka rozmístila vojenské jednotky u čerpacích stanic, aby "odradila od jakýchkoli nepokojů", protože tisíce motoristů čekaly hodiny venku na pohonné hmoty.

22. března Srí Lanka rozmístila vojenské jednotky u čerpacích stanic, aby "odradila od jakýchkoli nepokojů", protože tisíce motoristů čekaly hodiny venku na pohonné hmoty.

Jednalo se o poslední vývoj zhoršující se hospodářské situace.

Po sérii bombových útoků v roce 2019 došlo k poklesu cestovního ruchu, což se pro Srí Lanku proměnilo v hospodářskou krizi. Místní vláda se ji v roce 2019 snažila řešit snížením daní a zásadními politickými změnami, ale situace se nadále zhoršovala.

Po pandemii následovala rostoucí inflace a rostoucí zadlužení.

Srí Lanka se nyní potýká s problémy se zajištěním elektřiny, pohonných hmot a základních potřeb pro své občany, což vede k masovým nepokojům. Země dokonce musela zrušit školní zkoušky kvůli nedostatku papíru a peněz na nákup základních potřeb.

Podnikatelé nemohou podnikat, zemi docházejí devizové rezervy a rusko-ukrajinská válka vedla k prudkému nárůstu cen pohonných hmot.

Srí Lanka již několik desetiletí vykazuje obchodní deficit a velká část devizových rezerv se používá na úhradu nákladů na dovážené zboží.

Finanční krize v zemi pramení z nedostatku zahraniční měny, takže obchodníci nejsou schopni platit za dovoz. Její devizové rezervy se od roku 2019 snižují, ale nejnižšího bodu dosáhly v listopadu 2021, kdy měly dostatek měny pouze na pokrytí dovozu na jeden měsíc.

Tento problém byl sice částečně způsoben vládní politikou, ale v posledních třech letech se na něm významně podílely i další faktory.

V dubnu 2019 zasáhla série bombových útoků tři špičkové hotely a tři kostely v Síri Lance a zabila více než 250 lidí. Bombové útoky měly značný dopad na turistický průmysl, který představuje více než 10 % HDP země.

Než se turisté stačili znovu rozkoukat a začít cestovat na Srí Lanku, vypukla pandemie a po celém světě byla zavedena cestovní omezení.

Zatímco země bojovala s vlnami pandemie, ceny nadále rostly. Srí Lanka má v současnosti nejvyšší inflaci mezi asijskými zeměmi.

Rusko-ukrajinská válka si vybrala svou daň i na Srí Lance. Zvýšené potíže s přepravou zboží po celém světě způsobily, že má nedostatek mnoha základních potravin.

Ekonomové se domnívají, že zadlužení Srí Lanky bylo neudržitelné již před pandemií.

Země si půjčila zahraniční prostředky, aby doplnila své rezervy, místo aby zvýšila svůj vývoz. Tento krok zvýšil zahraniční dluh a nijak nepomohl místnímu průmyslu. Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) se veřejný dluh země zvýšil z 94 % HDP v roce 2019 na 119 % HDP v roce 2021.

Země nyní stojí před hospodářským kolapsem a zdá se, že z něj není snadné východisko.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články