Prodej elektromobilů v Evropě stoupá, poptávka po benzínu a naftě klesá

Prodej elektrických vozidel a alternativ fosilních paliv v Evropě prudce stoupá, EU se snaží bojovat proti globálnímu oteplování.

Téměř každý pátý vůz prodaný v Evropské unii byl během třetího čtvrtletí elektrický model. Evropská asociace výrobců automobilů (ACEA) uvedla, že registrace hybridních elektrických osobních automobilů tvořily v červenec až do září 20 % celkového trhu v EU.

Evropští výrobci automobilů proto závodí, kdo se stane další velkou automobilkou vyrábějící elektrická vozidla hned po Tesle. Čínské automobilky tak vyrábějí levnější elektrická auta a zaměřují se především na Evropu, kde mají více zakázek.

Elektromobilita překonává naftu a stává se poprvé druhou nejoblíbenější variantou pohonné jednotky v Evropské unii. ACEA, která zastupuje největší evropské výrobce automobilů, nákladních automobilů a autobusů, uvedla, že prodej elektromobilů vzrostl téměř o 57 % na více než 212 000 kusů, zatímco plug-in hybridní modely vzrostly o téměř 43 % na více než 197 000 kusů.

Mezitím konvenční benzinové a naftové vozy nadále klesaly. ACEA také uvedla, že prodeje benzinových vozů, které jsou nejvíce prodávány, se snížily o 35 % a registrace dieselových vozů během července až září klesly o více než 50 %.

Evropa se také stala lídrem v oblasti elektromobility. Zpráva společnosti Pew Research zveřejněná v červnu ukázala, že v roce 2020 vede Evropa v prodeji elektromobilů s 10 % tržním podílem na trhu s automobilovými zásuvnými moduly, ve srovnání s 5,7 % v Číně a pouze 1,8 % ve Spojených státech.

Evropa sází na čistý vodík, aby dosáhla klimatické neutrality. Bude to fungovat? Růst prodejů přichází v době, kdy mnoho evropských zemí stanoví lhůty pro postupné vyřazení automobilů na fosilní paliva. Evropská komise proto navrhla účinný zákaz vozidel na fosilní paliva od roku 2035 a prosadila cíle v oblasti emisí uhlíku a dotací pro výrobce automobilů a spotřebitele elektrických vozidel.

 

 

Zdroje: euronews.com, unsplash.com

Nejnovější články