Autor: Radka Guzi

Prodeje čipů v roce 2022 porostou téměř o 10 % a jaká jsou rizika?

Výrobci čipů byli v éře pandemie jasnými vítězi a dynamika v oblasti polovodičů zůstane silná i v roce 2022.

Výrobci čipů byli v éře pandemie jasnými vítězi a dynamika v oblasti polovodičů zůstane silná i v roce 2022, uvádí zpráva, kterou v pondělí zveřejnila pojišťovna obchodních úvěrů Euler Hermes. Očekává se, že tržby za polovodiče vzrostou o dalších 9 % a v roce 2022 poprvé překročí 600 miliard dolarů, podle analytiků společnosti Euler Hermes. Výrobci čipů jsou připraveni čelit rizikům, jako je normalizace poptávky po dvouletém boomu prodeje hardwaru a také rostoucí frekvence „neobvykle nepříznivých klimatických jevů“.

„Současný cyklus polovodičů pálí na všechny válce od doby, kdy se průmysl vymanil z nejhorší recese v roce 2019,“ uvedli analytici společnosti Euler Hermes. Měsíc trvající nedostatek polovodičů během pandemie zasáhl širokou škálu průmyslových odvětví, od automobilů po herní konzole, protože výrobci čipů se snažili udržet krok s nebývalou poptávkou, a protože globální ekonomická aktivita se odrazila od krize Covid.

Tři faktory, proč se zvýšily tržby

Zatímco hlavní výrobci čipů, jako je TSMC, již oznámili plány na zvýšení kapacity, obvykle to trvá roky, než se tato zařízení objeví online. Akcie TSMC kótované na Tchaj-wanu již za zhruba dva roky vzrostly o více než 80 %. Podle analytiků společnosti Euler Hermes se tržby zatím zvýšily třemi faktory:

1.      „Neobvykle silná poptávka“ po spotřební elektronice, jako jsou osobní počítače a chytré telefony.

2.      Zvýšení cen v důsledku úzké dynamiky nabídky a poptávky.

3.      Vylepšený produktový mix. Zlepšení produktového mixu pro polovodiče v důsledku vyšší ceny a zavedení čipů nové generace.

Rizika pro čipový sektor

Při pohledu na nový rok analytici uvedli, že se očekává, že tytéž tři hybné síly trhu poleví, protože se růst poptávky normalizuje a nové výrobní kapacity se zrychlují.

Analytici navíc identifikovali čtyři rizika, kterým čelí polovodičový sektor:

1.      Prodej hardwaru (u produktů, jako jsou počítače a televizory), který po silném růstu v letech 2020 a 2021 zasáhl větší, než se očekávalo, normalizace poptávky.

2.      Poptávka po polovodičích je zasažena jakýmkoli obdobím dlouhodobého zmrazení výrobní činnosti, protože pokračují narušení dodavatelského řetězce v důsledku pandemie;

3.      „Zastavení“ mezi Čínou a USA v jejich boji o technologickou nadvládu, přičemž stále platí omezení pro čínské společnosti, které získávají kritickou technologii a zařízení pro výrobu polovodičů v USA;

4.      „Rostoucí frekvence neobvykle nepříznivých klimatických jevů“ se ukazuje jako velká výzva pro polovodičový sektor, který se pro svou ziskovost spoléhá na optimální využití kapacity.

Podle Aureliena Duthoita, sektorového poradce pro technologie a maloobchod ve společnosti Euler Hermes, se také očekává, že několik faktorů „určí tón pro rok 2022“ v sektoru čipů.

Kromě normalizace poptávky v oblastech, jako jsou počítače a servery, Duthoit identifikoval faktory, jako jsou „nepředvídatelné a náhodné události“, které poškozují hlavní výrobní závody polovodičů, jako je Tchaj-wan a Jižní Korea.

Čerstvý vývoj v technologické „studené válce“ mezi USA a Čínou by také mohl zabránit specialistům na polovodičové technologie v prodeji čínským společnostem.

Zdroje:

cnbc.com

unsplash.com

Nejnovější články