Autor: Adam Spáčil

První pandemické zvýšení úrokových sazeb Fedem znamená, že půjčky na auto, hypotéky a splátky kreditních karet jsou stále dražší

Rekordně nízké úrokové sazby, které byly k vidění po celou dobu pandemie, již neplatí. Federální rezervní systém ve středu zvýšil základní úrokovou sazbu, čímž ukončil dvouleté období téměř nulových sazeb a učinil dosud největší krok ke snížení inflace.

Rekordně nízké úrokové sazby, které byly k vidění po celou dobu pandemie, již neplatí.

Federální rezervní systém ve středu zvýšil svou základní úrokovou sazbu, čímž ukončil dvouleté období téměř nulových sazeb a učinil dosud největší krok ke snížení inflace. Federální výbor pro volný trh zvýšil sazbu federálních fondů o 0,25 procentního bodu, což odpovídá prognózám, které ekonomové v podstatě zastávali po několik týdnů. Tento krok zahajuje cyklus zvyšování sazeb, který by měl trvat přinejmenším po celý zbytek roku.

"FED usiluje o dosažení maximální zaměstnanosti a inflace na úrovni 2 % v dlouhodobém horizontu," uvedl Fed ve svém prohlášení. "Na podporu těchto cílů se FED rozhodl zvýšit cílové rozpětí pro sazbu federálních fondů na 0,25 % až 0,5 % a předpokládá, že průběžné zvyšování cílového rozpětí bude vhodné."

Středeční zvýšení sazeb se v příštích týdnech projeví v celé ekonomice. Sazby poskytovatelů úvěrů jsou přímo ovlivňovány referenční sazbou Fedu, a když centrální banka zvýší svou vlastní sazbu, výpůjční náklady v celé zemi se zvýší. To znamená, že všechny formy půjček od úvěrů na auto až po splátky úroků z kreditních karet budou o něco dražší.

Zvýšení sazeb oficiálně ruší jednu z hlavních podpůrných politik Fedu, která byla použita na pomoc virem zasažené ekonomice. Centrální banka stáhla sazby blízko nuly v březnu 2020, když šíření koronaviru vyvolalo rozsáhlé výluky a zmrazilo hospodářskou aktivitu v celé zemi. Historicky nízké sazby pomohly lidem a podnikům půjčit si hotovost za nízké náklady, čímž poskytly Američanům významnou podporu v době, kdy se země propadla do nejhlubšího recese za posledních téměř sto let.

Levná hotovost byla sice mostem pro domácnosti, které se potýkaly s problémy, ale zároveň přispěla k tomu, že inflace dosáhla nejrychlejšího tempa za posledních čtyřicet let. Nízké výpůjční náklady podpořily výdaje a pomohly oživit poptávku v průběhu roku 2021. Výdaje rostly, ale nabídka se snažila držet krok. Rozdíl mezi nimi vedl podniky k rychlejšímu zvyšování cen, což odstartovalo problém inflace, kterému země čelí dnes.

Základní úroková sazba slouží jako hlavní nástroj Fedu pro ochlazování ekonomiky a snižování inflace. Zvyšováním sazeb může Fed tlumit poptávku a následně uzavřít nerovnováhu, která podporuje inflaci.

Zda Fed své rozhodnutí o sazbách správně načasoval, se teprve uvidí. Mnozí ekonomové obviňují centrální banku z toho, že umožnila inflaci dosáhnout historických maxim, a tvrdí, že tvůrci politiky přikročili ke zpomalení prudkého růstu cen příliš pozdě. Mezi největší kritiky Fedu patřil v posledních měsících bývalý ministr financí Larry Summers. Summers opakovaně obvinil Fed z problému s inflací a v úterním sloupku v deníku The Washington Post uvedl, že pozdní zvýšení sazeb představuje riziko trvale vysoké inflace a nového hospodářského poklesu.

"Současná trajektorie politiky Fedu pravděpodobně povede ke stagflaci, kdy průměrná nezaměstnanost i inflace budou v příštích několika letech v průměru přesahovat 5 %, a nakonec k velké recesi," uvedl.

Projekce, které Fed zveřejnil ve středu, signalizují, že spěchá s dalším tlakem na snižování inflace. Podle mediánu odhadů většina představitelů očekává nejméně šest dalších zvýšení sazeb v roce 2022 a další zvýšení v roce následujícím. FOMC rovněž naznačil, že "na některém z nadcházejících zasedání" začne snižovat objem držených státních dluhopisů a cenných papírů.

Powell na středeční tiskové konferenci naznačil, že Fed stále očekává, že inflace se začne ochlazovat ve druhé polovině roku 2022. Přesto aktualizované projekce Fedu předpokládají, že inflace se bude držet na vyšších úrovních po celý letošní rok a bude se snižovat mnohem pomaleji, než úředníci očekávali v prosinci.

Seema Shah, hlavní stratég společnosti Principal Global Investors, uvedl, že centrální banka měla pravděpodobně začít zvyšovat sazby již před šesti měsíci, zejména s ohledem na nová proinflační rizika.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články