Putin nabídl přesměrování dodávek zemního plynu do Evropy přes Turecko a vytvoření z této země plynového uzlu. Turecko uvedlo, že o tomto plánu slyší poprvé

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nabídl přesměrování dodávek zemního plynu do Evropy přes Turecko, čímž by se Turecko stalo "největším plynovým uzlem pro Evropu".

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nabídl přesměrování dodávek zemního plynu do Evropy přes Turecko, čímž by se Turecko stalo "největším plynovým uzlem pro Evropu".

"Mohli bychom přesunout ztracené objemy ze Severních proudů po dně Baltského moře do oblasti Černého moře, a tím vytvořit hlavní trasy pro dodávky našeho paliva, našeho zemního plynu do Evropy přes Turecko, a vytvořit tak v Turecku největší plynový uzel pro Evropu," řekl Putin podle agentury Reuters na energetické konferenci v Moskvě. "Tedy samozřejmě pokud o to budou mít naši partneři zájem. A ekonomická proveditelnost."

Alexej Miller, generální ředitel ruského státního gigantu Gazprom, zopakoval Putinovu řeč a řekl, že "není pochyb o tom, že můžeme zvážit otázku obchodní platformy na hranici Evropské unie a Turecka," podle agentury Reuters.

Turecko mezitím zřejmě návrh zaskočil.

"Slyšíme to poprvé. Na hodnocení je tedy brzy," uvedl na akci turecký ministr energetiky Fatih Donmez podle agentury Reuters. "Jsou to věci, které je třeba prodiskutovat."

Putinovo prohlášení přichází dva týdny poté, co byly poprvé zaznamenány úniky na klíčových plynovodech Nord Stream, které přepravují zemní plyn z Ruska do Německa. Obě potrubí byla poškozena, přičemž Dánsko a Švédsko sdělily OSN, že úniky byly způsobeny stovkami kilogramů TNT.

Spojené státy a Německo patří mezi země, které se domnívají, že jde o sabotáž, přičemž někteří vysoce postavení zákonodárci v Německu otevřeně ukazují prstem na Rusko. Putin zase označil incident za "akt mezinárodního terorismu".

Putin také nabídl, že pošle zemní plyn do Německa nepoškozeným úsekem plynovodu Nord Stream 2 - pokud o něj bude EU stát. "Jsme připraveni dodat další objemy v období podzim-zima," uvedl Putin podle agentury Reuters.

Severní proud 2 nikdy nezačal komerční provoz, protože Německo projekt odložilo několik dní před ruským vpádem na Ukrajinu 24. února. Výstavba plynovodu, který vede pod Baltským mořem z Ruska do Německa, byla dokončena v září 2021.

Německá vláda ve středu návrh na využití Nord Streamu 2 rázně odmítla.

"Pěkný pokus," řekla podle agentury Associated Press mluvčí německé vlády Christiane Hoffmannová novinářům v Berlíně. "Nezávisle na možné sabotáži obou plynovodů jsme viděli, že Rusko již není spolehlivým dodavatelem energie a že ještě před poškozením Nord Streamu 1 tam již žádný plyn neproudil."

Není to poprvé, co Putin navrhl využití Nord Streamu 2. "Je to pro nás velmi důležité. Minulý měsíc prohlásil, že EU může jednoduše zapnout nový plynovod Nord Stream 2, pokud chce více zemního plynu z Ruska.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články