Autor: Filip Kejval

Putin podepsal dekrety o uznání nezávislosti dvou ukrajinských regionů a připravil tak půdu pro jejich připojení k Rusku

Ruský vůdce Vladimir Putin ve čtvrtek podepsal dekrety, kterými uznává nezávislost dvou ukrajinských regionů - Chersonu a Záporoží - a pokládá tak základy pro jejich očekávanou anexi Ruskem.

Ruský vůdce Vladimir Putin ve čtvrtek podepsal dekrety, kterými uznává nezávislost dvou ukrajinských regionů - Chersonu a Záporoží - a pokládá tak základy pro jejich očekávanou anexi Ruskem.

Dekrety přicházejí před očekávaným Putinovým oznámením o ruské anexi těchto dvou území, spolu s Doněckem a Luhanskem, uvedla agentura Reuters.

Dokumenty jednostranně prohlašují obě území za nezávislá na Ukrajině, což je krok nutný k tomu, aby se mohla stát součástí Ruska.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek uvedl, že Rusko v pátek odpoledne uspořádá v Moskvě slavnostní podpisovou ceremonii, na níž budou východoukrajinské regiony prohlášeny za součást Ruska, napsala agentura Reuters.

Podle agentury Peskov uvedl, že ceremonie se bude týkat "dohod o připojení nových území k Ruské federaci."

Podle agentury Reuters tvoří regiony, které mají být připojeny, přibližně 15 % celkové územní rozlohy Ukrajiny.

Ve čtyřech Ruskem okupovaných regionech se nedávno konala referenda, která jsou v rozporu s mezinárodním právem. Hlasování zorganizovali proruští separatisté a jejich součástí byli ozbrojení vojáci, kteří chodili od domu k domu, aby sbírali hlasy, a vyhrožovali ukrajinským rodinám násilím, pokud se odmítnou zúčastnit.

Nelegální hlasování připomínalo taktiku, kterou Rusko použilo při nezákonné anexi Krymu v roce 2014. Tehdy volební představitelé v regionu oznámili, že se většina voličů vyslovila pro sjednocení s Ruskem, což Moskva následně využila k ospravedlnění své anexe.

Podle agentury Associated Press mají ruské jednotky v současné době pod kontrolou většinu Luhanské oblasti a přibližně dvě třetiny Doněcké oblasti. Referendum může být také součástí ruského plánu, jak donutit Ukrajinu, aby přijala anexi těchto regionů, a zadržet prudkou ukrajinskou protiofenzívu v Chersonu.

Generální tajemník OSN António Guterres odsoudil ruské kroky.

"Jakákoli anexe území státu jiným státem, která je výsledkem hrozby silou nebo použití síly, je porušením zásad Charty OSN a mezinárodního práva," uvedl ve čtvrtek Guterres.

"Ruská federace jako jeden z pěti stálých členů Rady bezpečnosti nese zvláštní odpovědnost za dodržování Charty. Jakékoli rozhodnutí pokračovat v anexi Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti Ukrajiny by nemělo žádnou právní hodnotu a zaslouží si odsouzení," dodal.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články