Autor: Adam Spáčil

Putin říká, že "ekonomická valká západu selhala"

Ve stejný den, kdy ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že sankce Západu proti Rusku selhaly, ruský centrální bankéř varoval, že rezervy země nemohou vydržet věčně.

Ve stejný den, kdy ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že sankce Západu proti Rusku selhaly, ruský centrální bankéř varoval, že rezervy země nemohou vydržet věčně.

"Doba, kdy ekonomika může žít z rezerv, je konečná," uvedla v pondělí podle agentury Reuters guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullina.

Rusko nemůže využívat téměř polovinu svých devizových rezerv ve výši 640 miliard dolarů, protože byly zmrazeny sankcemi uvalenými USA, Evropou a dalšími západními zeměmi. Země nyní podle agentury Bloomberg drží převážně čínské jüany a zlato.

V projevu k poslancům ruského parlamentu Nabiullina uvedl, že rozsáhlé západní sankce dosud ovlivňovaly hlavně finanční trh země, "ale nyní začnou stále více ovlivňovat ekonomiku", uvedla agentura Reuters.

"Hlavní problémy budou spojeny s omezením dovozu a logistikou zahraničního obchodu a v budoucnu s omezením vývozu," uvedla podle agentury Nabiullina.

Ruské firmy se podle ní musí přizpůsobit hledáním nových obchodních modelů, partnerů, logistiky "nebo přejít na výrobu výrobků předchozích generací", uvedla agentura Reuters.

Starosta Moskvy v pondělí na oficiálním blogu varoval, že 200 000 obyvatel města by mohlo přijít o práci, protože západní společnosti hromadně opouštějí ekonomiku v důsledku sankcí a bojkotu firem proti Rusku kvůli válce na Ukrajině.

Komentáře ruských představitelů přišly i v době, kdy se zdá, že se státní pokladna drží na uzdě. Energetická velmoc splácela svůj zahraniční dluh včas až do 4. dubna, kdy americké ministerstvo financí zablokovalo platby země v dolarech držených u amerických bank. Rusko poté převedlo peníze v rublech. Rubl se také díky přísným ruským kapitálovým kontrolám odrazil zpět na předválečnou úroveň.

Podle zprávy Světové banky zveřejněné na začátku tohoto měsíce se však očekává, že ruská ekonomika v roce 2022 poklesne o 11,2 %.

Putin vypadal, že ho všechny negativní zprávy nijak nezaskočily.

"Kalkulace (Západu) spočívala v rychlém podkopání finanční a hospodářské situace v naší zemi, vyvolání paniky na trzích, zhroucení bankovního systému a rozsáhlého nedostatku zboží v obchodech," řekl Putin podle překladu listu Wall Street Journal na pondělním setkání s ministry vlády.

"Ale už teď můžeme s jistotou říci, že taková politika vůči Rusku selhala, strategie ekonomického blitzkriegu selhala," dodal podle deníku.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články