Putin říká, že Západu bude pravděpodobně trvat roky, než se bude moci odříznout od ruské ropy a zemního plynu

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že potrvá několik let, než Západ přestane využívat ruskou ropu a plyn, uvedla agentura Interfax s odvoláním na čtvrteční setkání ruského vůdce s mladými podnikateli.

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že potrvá několik let, než Západ přestane využívat ruskou ropu a plyn, uvedla agentura Interfax s odvoláním na čtvrteční setkání ruského vůdce s mladými podnikateli.

"Pokud jde o odmítnutí našich energetických zdrojů - to je v nejbližších letech nepravděpodobné," řekl Putin podle agentury Interfax.

Putin se vyjádřil v souvislosti s prognózami, že ruský vývoz ropy a zemního plynu v letošním roce dosáhne vysokých příjmů. Ceny ropy v letošním roce vzrostly přibližně o 50 % a obchodují se na 13letých maximech v podmínkách omezených dodávek, které předcházely válce, a silného oživení poptávky v důsledku zmírnění pandemie koronaviru. Válka na Ukrajině zvyšuje obavy o dodávky, protože Rusko, na které byly uvaleny přísné sankce, je významným producentem energie.

Podle zprávy agentury Bloomberg Economics ze začátku tohoto měsíce by díky nárůstu cen energií mohly tržby z prodeje ruské ropy a plynu v letošním roce dosáhnout 285 miliard dolarů, což je o 20 % více než 235,6 miliardy dolarů, které země získá z ropy a plynu v roce 2021.

Navzdory rozsáhlým sankcím proti Rusku v mnoha oblastech je Evropská unie nadále závislá na ruském zemním plynu a dovoz tohoto paliva nesankcionovala. Největší ekonomika Německo v současnosti odebírá přibližně 35 % zemního plynu z Ruska a do roku 2024 se plánuje od dovozu odprostit, uvedl ministr hospodářství země v tiskové zprávě z 25. března.

EU se dohodla, že do konce letošního roku sníží dovoz ruské ropy o 90 %. USA v březnu zakázaly dovoz ruské energie. Přesto země jako Čína a Indie nakupují zlevněnou ruskou ropu, čímž podkopávají mezinárodní sankce.

Zvláštní vyslanec USA pro energetické otázky Amos Hochstein ve čtvrtek senátorům řekl, že Rusko získává z vývozu ropy a plynu více peněz než před napadením Ukrajiny. Vyzval Indii, aby nekupovala příliš mnoho ruské ropy.

Zdá se, že Putin ví, že má prozatím určitý vliv na ruské energetické zdroje.

"Objem ropy na světovém trhu klesá, ceny rostou - to je vše," řekl podle agentury Interfax. "Příjmy společností v peněžním vyjádření rostou. Všichni to vidí, všichni to chápou."

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články