Autor: Adam Spáčil

Putinovi spojenci usilují o rychlou odvetu poté, co výbuch na klíčovém krymském mostě přinesl ruskému prezidentovi další ponížení

Spojenci ruského prezidenta Vladimira Putina vyzývají k rychlé reakci po výbuchu na důležitém mostě spojujícím Krymský poloostrov s pevninským Ruskem.

Spojenci ruského prezidenta Vladimira Putina vyzývají k rychlé reakci po výbuchu na důležitém mostě spojujícím Krymský poloostrov s pevninským Ruskem.

Kerčský most se zřítil v sobotu kolem šesté hodiny ranní místního času poté, co výbuch nákladního automobilu odpálil cisterny s palivem, když tudy projížděl vlak, uvedli ruští představitelé.

Putin okamžitě nařídil vyšetřit zdroj výbuchu, ale někteří v Rusku rychle obvinili Ukrajinu. Někteří ukrajinští představitelé nabídli jemné náznaky, že za výbuchem, ke kterému došlo ráno po 70. narozeninách ruského prezidenta, mohli stát oni, Ukrajina však oficiálně odpovědnost nepřevzala.

Most zajišťuje silniční a železniční spojení mezi Ruskem a Krymem, ukrajinským územím, které Rusko v roce 2014 nezákonně anektovalo. Slouží jako klíčová zásobovací trasa pro přepravu nezbytného zboží, jako jsou pohonné hmoty a vybavení, pro ruské síly, které se již údajně potýkají s problémy, protože se snaží odrazit další ukrajinské protiútoky.

Most má také osobní význam pro Putina, který v roce 2018 dohlížel na jeho otevření a projel po něm kamionem, aby symbolicky ukázal spojení mezi Krymem a Ruskem.

Sobotní výbuch byl vzhledem ke strategickému i symbolickému významu mostu označen za Putinovo ponížení a otevřel mu další veřejnou kritiku kvůli jeho postupu ve válce na Ukrajině.

Někteří jeho spojenci veřejně požadují odvetu, protože jsou přesvědčeni, že za výbuchem stojí Ukrajina.

Sergei Markov, politik a bývalý Putinův poradce, označil výbuch mostu v příspěvku na Telegramu za "teroristický útok" a uvedl, že to ukazuje, že "USA a jejich ukrajinský zástupný režim budou posouvat červenou linii dál a dál", napsal server Politico Europe.

Výbuch označil za "teroristický útok" také poslanec ruského parlamentu Konstantin Dolgov, uvedl Politico Europe. Označil jej za "další zlověstný projev teroristické povahy loutkového kyjevského režimu" a dodal: "

Výzvy k pomstě přicházejí v době, kdy Putin a ruská armáda čelí v posledních týdnech stále větší kritice, a to i ze strany členů jeho nejbližšího okolí.

Ačkoli se Ukrajina k útoku nepřihlásila, výbuch mostu Ukrajinci oslavovali.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články