Autor: Adam Spáčil

Ray Dalio se vzdává kontroly nad společností Bridgewater a odstupuje z pozice spoluředitele

Ray Dalio se konečně vzdal kontroly nad společností Bridgewater Associates, čímž se naplnily plány na nástupnictví, které se připravovaly 12 let.

Ray Dalio se konečně vzdal kontroly nad společností Bridgewater Associates, čímž se naplnily plány na nástupnictví, které se připravovaly 12 let.

V rozhovoru pro agenturu Bloomberg spoluředitel Nir Bar Dea prozradil, že Dalio se 30. září vzdal svých hlasovacích práv a odstoupil z funkce jednoho ze tří spoluředitelů pro investice. Ponechá si menšinový podíl, ponechá si místo v představenstvu, převezme titul zakladatele a mentora CIO a bude nadále radit zbývajícím spoluředitelům Bobu Princovi a Gregu Jensenovi.

"Ray už nemá poslední slovo," řekl Bar Dea.

Dalio poprvé inicioval plány na odchod z Bridgewateru - který je největším hedgeovým fondem na světě - již v roce 2010, ale měl potíže s nalezením nástupců, kteří by mu vyhovovali. Domníval se, že odchod bude trvat dva roky.

V průběhu deseti let, které následovaly po jeho původním plánu nástupnictví, se však v roli jediného nebo spoluředitele vystřídalo sedm různých lidí.

V posledních letech Dalio učinil klíčové kroky ke svému cíli a v roce 2017 odstoupil z role generálního ředitele a na konci roku 2021 z role předsedy představenstva.

Dalio začal svou kariéru jako obchodník s komoditami a makléř, než v roce 1975 založil v New Yorku společnost Bridgewater.

V současné době je mu 73 let a přenechává aktiva ve výši 150 miliard dolarů, která spravuje, nové generaci funkcionářů připravených doplnit jeho odkaz.

"Nechtěl jsem se držet, dokud nezemřu," řekl agentuře Bloomberg.

>

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články