Autor: Adam Spáčil

Realitní sektor v USA se mění v důsledku vysoké inflace, rostoucích sazeb a rizika recese

Nemovitosti jsou často považovány za spolehlivou pojistku proti inflaci, protože pronajímatelé mohou zvyšovat nájemné a hodnota nemovitostí má tendenci růst spolu s ostatními cenami.

Nemovitosti jsou často považovány za spolehlivou pojistku proti inflaci, protože pronajímatelé mohou zvyšovat nájemné a hodnota nemovitostí má tendenci růst spolu s ostatními cenami.

Dva odborníci Goldman Sachs na tento sektor, Jeff Fine a Nora Creedonová, v nedávné epizodě podcastu Exchanges at Goldman Sachs vysvětlili, proč to nemusí být pravda. Podrobně popsali, jak inflace, rostoucí úrokové sazby a potenciální recese mění realitní odvětví, a prozradili, kde vidí příležitosti pro investory.

Tady je 8 nejlepších citátů Finea a Creedonové, lehce upravených pro délku a přehlednost:

1. Nora Creedonová: "Nemovitosti mají tendenci být méně korelované s ostatními investicemi, které máte. Má tendenci být méně volatilní než mnoho jiných investic. Má tendenci mít výnosové aspekty. A tak si myslím, že musí být součástí portfolia každého z nás."

2. Jeff Fine: "Protože se za investicemi žene tolik kapitálu, zatím jsme nezaznamenali podstatné přenastavení cen aktiv. Myslíme si, že to časem přijde." (Reagoval tak na Creedonova slova, že zvýšení úrokových sazeb Federálním rezervním systémem sníží dostupnost úvěrů, čímž se sníží likvidita trhu a hodnota nemovitostí)

3. NC: "Zaměřte se na nemovitosti, které mají cenovou sílu. Majetek se skutečně velkou poptávkou ze strany lidí, kteří za tento majetek mohou zaplatit. To znamená, že mohou platit nájemné buď za to, že jsou v té komunitě vícečlenných rodin, nebo za to, že jsou v tom hotelu, nebo za to, že jsou v té skvělé kancelářské budově v Main & Main." "Také na typ nemovitostí, které se nepotýkají s významnou novou nabídkou. Průsečík této silné poptávky a omezené nabídky je skutečně místem, kde se projeví cenová síla, která může kompenzovat inflaci."

4. NC: "V historii skutečně nikdy nebylo období, kdy byste mohli mít takovou inflaci a neměli výrazně přísnější finanční podmínky, ať už v podobě vyšších sazeb nebo menší dostupnosti kapitálu. To obvykle není příznivé pro nemovitosti." (Dodala, že dlouhodobé nájemní smlouvy mohou omezit okamžité zvyšování cen, a zdůraznila "kompenzační náklady" na účtování vyšších cen, například nutnost platit vyšší mzdy zaměstnancům hotelu)

5. NC: "V posledních několika měsících jsme zaznamenali obrovský nárůst úrokových sazeb hypoték na koupi domu. A to způsobilo skutečnou krizi dostupnosti na trhu s bydlením". (Poznamenala, že vyšší měsíční náklady na hypotéky pomohly pronajímatelům bytů zvýšit nájemné, protože alternativní možnost vlastnit dům se pro některé lidi stala méně atraktivní nebo dokonce nerealizovatelnou)

6. NC: "Určitě nacházíme oblasti v oblasti bydlení, včetně výklenkových oblastí bydlení, jako je studentské bydlení a bydlení pro seniory a osoby s omezenou věkovou skupinou, kde si myslíme, že je obrovská možnost růstu nájemného v čase. A to jsou místa, kde budeme chtít být v příštích pěti a deseti letech."

7. JF: "Jsme přesvědčeni, že lidé se vracejí do práce. Může dojít k určitým změnám v pracovních modelech. Může být zabudována větší flexibilita. Mohou existovat určitá odvětví, která budou mnohem méně dbát na osobní přítomnost v kanceláři. Ale celkově stále věříme v trh nájemců kancelářských prostor."

8. JF: "Je to opravdu zajímavé období, do kterého vstupujeme. Nemáme je rádi vzhledem k destrukci, kterou to někdy může způsobit širšímu trhu. Mluvili jsme o recesi. Mluvili jsme o zvyšování sazeb. Ale jako investor na tyto okamžiky čekáte. Tehdy neefektivita vytváří příležitost."

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články