Recenze eToro: Můžu doporučit eToro po 3 letech používání?

V této recenzi eToro se dozvíte jak výhody, tak i nevýhody eTora a mé zkušenosti po 3 letech používání.

eToro je broker, u kterého můžete obchodovat jak akcie, tak i ETF, CFD a kryptoměny. V této recenzi se podíváme na to, pro jakého investora je eToro vhodné a podíváme se také na klady a zápory eTora.

eToro poskytuje uživatelům webovou a mobilní aplikaci, kterou si můžete bez rizika otestovat díky bezplatnému demo účtu. Platformu eToro hodnotím pozitivně. Nabízí vám přehledné statistiky ohledně výnosnosti jednotlivých akcií ve vašem portfoliu a přehledně si můžete zkontrolovat jaká je návratnost celého portfolia. Proces nákupu a prodeje akcií je velice jednoduchý a zvládne to každý. Webová aplikace vypadá moderně a pravidelně dostává update vzhledu.

Velkou výhodou pro české uživatele je podpora češtiny a registrace brokera u ČNB. Osobně považuji eToro za největšího brokera, který je v česku dostupný. Etoro je na trhu již od roku 2007 a eviduje přes 25 milionů uživatelů. Když to porovnám s konkurencí tak je eToro jasně nejlepší. Pro porovnání, populární broker Trading 212 (Recenze Trading 212) se na webových stránkách chlubí 1.5 milionem uživatelů. Což není ani desetina uživatelů eToro.

Výhody Nevýhody
V češtině Účet pouze v dolarech
Fyzické akcie bez poplatků Občasné výpadky stránek
Licencovaný broker
Velká a známa značka
Možnost kopírovat ostatní

Celkové hodnocení brokera 90%

77 % retailových účtů prodělá peníze při obchodování CFD s tímto brokerem. Zvažte zda jste ochotni podstoupit vysoké riziko ztráty peněz.

Kopírování portfolia

Spousta začátečníků si nevěří natolik, aby vybírali akcie sami. Proto je tu služba kopírování obchodníků. Miliony zkušených investorů nabízí uživatelům možnost kopírovat jejich portfolio a obchodní aktivitu. Pokud jste tedy začátečník a ještě si nevěříte na vybírání akcií můžete tuto službu využít.

Funguje to jednoduše, u veřejných profilů se můžete podívat na dlouhodobou návratnost uživatele a jeho portfolio. Pokud se rozhodnete uživatele kopírovat, vaše peníze se rozdělí tak, aby byly rozložené stejně jako portfolio uživatele, kterého kopírujete. Když uživatel, kterého kopírujete udělá nějaký obchod, automaticky uděláte stejný obchod.

Historická návratnost investic není indikátorem budoucí návratnosti investic.

Jedná se o jedinečnou službu, kterou najdete pouze na eToru. Další zajímavá funkce je funkce CopyPortfolios, která vám umožní investovat do předpřipravených portfolií, které se skládají z různých finančních nástrojů a nebo obchodníků. Můžete si pod tím představit například sektorové ETF s tím, že sektor může být například Gamming nebo eCommerce.

Chytrá portfolia

Chytrá portfolia, dříve nazývaná CopyPortfolios, představují seskupení několika aktiv, jako jsou akcie, kryptoměny, ETF a dokonce i lidé, sdružených dohromady na základě předem stanoveného tématu nebo strategie.

  • Investování podle témat znamená například investování do portfolia Future Payment systems, DroneTech, Renewable energy nebo kryptoměn. Portfolio Crypto se například skládá z největších kryptoměn, vážených podle tržní kapitalizace.
  • Dalším způsobem investování prostřednictvím chytrých portfolií je investování do portfolia složeného z několika "hvězdných" obchodníků.

Neexistují žádné poplatky za správu ani žádné jiné provize, kromě těch, které se uplatňují u aktiv tvořících každé portfolio.

Poplatky

Jak se eToro velmi rádo chlubí, jejich poplatky za nákup a prodej fyzických akcií jsou nulové. Oproti konkurenci jako například fio e-broker kde platíte za nákup okolo 7,5$ je to velmi příjemná změna. Teď se ale asi logicky ptáte jak eToro vydělává když nemá poplatky?

Také mě zajímala odpověď na tuto otázku. Reálně eToro vydělává na takzvaných spreadech (rozdíl mezi tržní cenou a cenou za kterou akcii nakoupíte). Například akcie FB se obchoduje za 100$ když ji ale chcete nakoupit musíte zaplatit 100,1$, což je o 0.1$ více než je tržní cena. Jedná se tedy o velmi přijatelný zlomek procenta. Všeobecně spready tvoří okolo 0,01% z investované sumy. Přibližně tedy 1$ na každých 1000$ co investujete.

Poplatek ve formě spreadu mají všichni bezpoplatkoví brokeři (XTB, Degiro, Trading 212 ...). U eToro je tento poplatek skrytý ve spreadu nejmenší a oproti některé konkurenci dokonce poloviční.

Dále má eToro poplatky týkající se CFD (pokud budete nakupovat fyzické akcie, tak se Vás netýkají) a dále například poplatek za výběr prostředků ve výši 5$. Všeobecně mi ale přijde, že eToro poskytuje nejlepší službu co se týče poplatků ze všech dostupných brokerů.

Vlastníte reálně akcie?

Jako všichni brokeři, kteří umožňují nákup zlomkových akcií, nejste vedeni jako vlastník akcie. Akcie jsou vlastněny společností, se kterou máte smlouvu o tom, že vám akcie “schraňuje”. V případě krachu eTora (eToro vydělává takže krach neočekávám) nemohou být Vaše akcie použity pro splacení dluhu eTora.

To mě přivádí k největšímu problému eTora. Nemožnost danit dividendy obdržené z USA 15% daní. U eTora stejně jako například u XTB a dalších podobných brokerů se daní tyto dividendy 30%. Což je velká nevýhoda především pro dividendové investory. Já osobně to řeším tak, že mám účet u více brokerů a akcie, které vyplácejí dividendy na etoro nemám.

Pokud z nějakého důvodu chcete být uvedeni jako vlastník akcie doporučil bych platformu DEGIRO, kterou také využívám. U DEGIRO daníte dividendy z USA 15%.

Celkové hodnocení brokera 90%

Má zkušenost s eToro

Jak jsem již zmínil eToro používám skoro 3 roky. Za tu dobu jsem zatím spokojen. Nemám prakticky žádné výhrady kromě zdanění dividend 30%. Momentálně mám na účtu okolo milionu korun a jsem populární investor. Na platformě mě najdete pod jménem vyhnlu.

V česku broker působí prostřednictvím kyperské společnost eToro (Europe) Ltd. Tato společnost podléhá regulacím CySEC a díky notifikaci u ČNB může poskytovat investiční služby v Česku.

Prostředky klientů jsou pojištěné až do 20,000 EUR pro případ, že by broker nedokázal plnit svoje finanční závazky vůči klientům. Peníze v takovém případě vyplatí kompenzační fond ICF. Účty klientů jsou navíc zajištěné proti zadlužení a eToro má i privátní pojistku, která je na jednoho klienta až ve výši 1 000 000$.

Jak se zaregistrovat a nakoupit akcii?

Registrace na eToro je velmi jednoduchá, stačí vyplnit Vaše údaje, nahrát potřebné dokumenty a počkat na schválení. Schválení může trvat několik dnů, můžete ho ale urychlit vložením prostředků. eToro nedávno snížilo minimální vklad na 50$.

Po schválení účtu můžete začít obchodovat, pokud si nevěříte na to rovnou dělat reálné obchody můžete si vyzkoušet obchodování na virtuálním účtu. K dispozici budete mít stejnou obchodovací platformu eTora, můžete si tedy bez rizika vyzkoušet jak funguje otevírání a uzavírání pozic.

Na svém demo účtu budete mít k dispozici 100 000$, demo účet není žádným způsobem časově omezen. Můžete tedy zůstat u virtuálních prostředků jak dlouho chcete.

Celkové hodnocení brokera 90%

77 % retailových účtů prodělá peníze při obchodování CFD s tímto brokerem. Zvažte zda jste ochotni podstoupit vysoké riziko ztráty peněz.

Co se dá na eToro obchodovat?

Etoro se chlubí v reklamních kampaních především možností nakoupit akcie s nulovými poplatky. Etoro ovšem nabízí mnohem více nástrojů:

  • Akcie: na eToru najdete tisíce akcií včetně akcií největších společností na světě jako jsou Apple, Microsoft, Facebook a mnoho dalších.
  • Kryptoměny: nejnovější prostředek, který můžete obchodovat na eToru. Co se týče kryptoměn je výběr dostatečný, najdete zde snad všechny známé kryptoměny. Některé navíc můžete obchodovat v páru.
  • Indexy: pravděpodobně už jste slyšeli o indexu S&P 500. Na eToru ovšem najdete mnohem více indexů včetně například evropských indexů. Problém může být, že jsou obchodovány jako CFD.
  • ETF: fondy, které vám umožní rozložit peníze do více finančních prostředků. Najdete zde jak ETF kopírující indexy tak i některé aktivně spravované etf jako například ARK etf.
  • Měnové páry: pro obchodníky nabízí eToro přes 45 měnových párů, které můžete obchodovat.
  • Komodity:zlato, stříbro, ropa a mnoho dalších.

Pokud nakupujete akcie nebo ETF bez pákového efektu, kupujete skutečné aktivum, nikoli CFD. Tuto funkci obvykle ostatní CFD a forexoví brokeři nenabízejí. V tomto smyslu je výběr 17 akciových trhů, ke kterým má eToro přístup, skvělý. Ve srovnání s makléři, jako je Saxo Bank (asi 35 trhů) nebo Interactive Brokers (80), je však slabý.

Výběr akcií a ETF společnosti eToro
eToro XTB Trading 212
Akciové trhy (#) 17 17 12
ETF (#) 145 270 1,800

V eToro máte přístup k následujícím 17 burzám:

  • Amsterdam
  • NYSE
  • Nasdaq
  • Euronext Brusel
  • Euronext Lisabon
  • Frankfurt
  • Londýn
  • Paříž
  • Madrid
  • Milán
  • Curych
  • Oslo
  • Stockholm
  • Kodaň
  • Helsinky
  • Hongkong
  • Saúdská Arábie

Nevýhody eToro

Jaké jsou nevýhody eTora? Pár jsem jich za ty dva roky našel:

  • Dividendy: eToro bohužel daní dividendy z USA 30%. I když by správně mělo použít 15%. Když se obrátíte na podporu tak Vám řeknou, že si můžete požádat o vyplacení rozdílu na českých úřadech. Reálně Vám to papírování za těch pár dolarů pravděpodobně nestojí.
  • Výpadky: pro mě osobně jako slouhodobého investora nejsou výpadky platformy až tak velký problém. Nenastávají navíc často (za 2 roky jsem výpadek platformy zažil asi 3x). Pro některé lidi to ovšem může být nevýhoda.
  • Podpora: z podpory eTora je velmi složité dostat užitečnou odpověď. Většinou obdržíte po pár dnech obecnou odpověď, která vám nic neřekne. Řešení je account manager, který Vám bude přidělen po překročení 5000$ na vašem účtě. Account manager je většinou velmi ochotný a reálně Vám odpovídá na otázky.
  • Spready: skrytý poplatek v obchodu nejenom akcií. Na druhou stranu, spready mají snad všichni brokeři a například oproti Trading212 je na tom eToro mnohem lépe. Spready jsou skoro poloviční a v podstatě zaplatíte 1$ na poplatku za 1000$ co proinvestujete. Oproti ostatním brokerům je to pořád nejlepší co na trhu pro průměrného menšího investora je.

Dlouhodobým investorům, kteří se zaměřují na pobírání dividend z amerických akcií, eToro nedoporučujeme. Je to proto, že eToro odečítá standardní 30% daň z dividend v USA, a nikoli 15% sazbu, která je platná díky smlouvě mezi ČR a USA.

Výhody eToro

Jaké jsou výhody eTora? Pár jsem jich za ty dva roky našel:

  • Nula: eToro nabízí nulové poplatky za obchodování akcií. Když se tedy odproštíme od spreadu, který zaplatíte při otevření a uzavření obchodu neplatíte u eTora žádné poplatky za obchodování.
  • Sociální obchodování: jedinečná funkcionalita, kterou Vám eToro nabízí.
  • Pojištění: eToro má nejvyšší pojištění prostředků svých uživatelů ze všech dostupných brokerů.
  • Platforma: dle mého subjektivního názoru se jedná o nejlepší platformu, která je na trhu. Uživatelské rozhraní je moderní a jednoduché na použití. K dospozici navíc máte mobilní aplikaci, ve které můžete obchodovat a komunikovat s ostatními obchodníky.
  • Vložení prostředků: eToro nabízí nejvíce možností pro vložení vašich prostředků. Můžete vkládat klasicky převodem z bankovního účtu. Navíc ale také můžete použít například Paypal nebo kreditní kartu. Vkládání prostředků je bez poplatku a to i pro kreditní kartu a Paypal. V evropě je eToro jediný broker, který Vám tyto možnosti vkladu poskytuje zdarma.

Hodnocení eToro

Všeobecně jsem s eTorem spokojený a myslím si, že pro malé investory je to nejlepší broker v Česku.

To znamená, že se eToro chová jako tradiční makléř, jen s nulovou provizí při nákupu akcií? Odpověď zní ne, jsou zde určité rozdíly.

Například není možné iniciovat převod akcií mezi eToro a jiným makléřem (a naopak). To znamená, že všechny pozice, které jste otevřeli u eToro, musíte uzavřít u eToro.

Dále platí, že jelikož eToro drží akcie jménem svých uživatelů jako skutečných vlastníků, uživatelé v současné době nemají hlasovací práva k drženým akciím.

Můžete však držet zlomkové akcie.

Celkové hodnocení brokera 90%

77 % retailových účtů prodělá peníze při obchodování CFD s tímto brokerem. Zvažte zda jste ochotni podstoupit vysoké riziko ztráty peněz.

Platforma eToro

Platforma eToro nedávno obdržela nový update a vypadá ještě lépe než předtím. uživatelské rozhraní je jednoduší a přehlednější.

Na vašem profilu se okamžitě můžete podívat na vaši návratnost. K dispozici máte také zajímavé statistiky ohledně průměrné délky držení pozice.

Při otevření nového obchodu máte možnost nastavit si stop-loss, take-profit a nebo i páku. U každé akcie potom máme k dispozici základní informace o společnosti a také podrobnější invormace o obchodech fund manažerů a insiderů.

Novinka je potom možnost podívat se na zprávy ohledně dané společnosti a také na tržní sentiment.

Osobně používám 5 brokerů a musím se přiznat, že platforma eToro se mi líbí nejvíc ze všech. Jedná se ale pouze o můj subjektivní dojem.

Podpora eToro

Co se týče zákaznické podpory, tak můžete psát email. Se zákaznickou podporou nemám nejlešpí zkušenosti, většinou je odpověď velmi vágní a nic moc se nedozvím. Story je úplně jiná u account manažera, který se o mě pečlivě stará a zodpovídá poctivě všechny mé dotazy. Kdykoliv mu mohu zavolat a nebo si domluvit meeting, kde dostanu přímé odpovědi na mé otázky.

Bezpečnost brokera eToro

Broker eToro je na trhu již 15 let a momentálně se chlubí více než 25 miliony uživatelů. Osobně mám u eToro účet a nebojím se krachu tohoto brokera.

Co se týče pojištění prostředků tak se jedná o klasické pojištění, které je nutné a vyžaduje jej CySEC (Kyperský regulátor). V případě finančních problémů nás tedy eToro kompenzuje až do částky 20 000 EUR.

Broker eToro má ovšem ještě pojištění pro klienty navíc. Klienti za toto připojištění nic neplatí. Pojištění je od britské firmy Lloyd's a pojišťuje každého klienta až do částky 1 000 000$.

Zde je třeba dodat, že Vaše akcie zůstávájí Vaším majetkem i když broker zkrachuje. Jedná se spíše o prostředky, které byste například měli na účtu neinvestované.

Jedna věc, která se mi ovšem na eToro moc nelíbí, je způsob držení akcií. V postatě máte smlouvu s dceřinou společností eToro o tom, že Vám bude akcie spravovat. Jinými slovy nejsou akcie napsané přímo na Vaše jméno.

Pořád si myslím, že eToro je bezpečný broker a neobávám se nějakého krachu nebo ztráty peněz, které přes eToro investuji.

Video recenze eToro:

Celkové hodnocení brokera 90%

77 % retailových účtů prodělá peníze při obchodování CFD s tímto brokerem. Zvažte zda jste ochotni podstoupit vysoké riziko ztráty peněz.

Anglický Disclaimer

eToro is a multi-asset platform which offers both investing in stocks and cryptoassets, as well as trading CFDs.

Please note that CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 78% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work, and whether you can afford to take the high risk of losing your money.

Past performance is not an indication of future results. Trading history presented is less than 5 complete years and may not suffice as basis for investment decision.

Copy trading is a portfolio management service, provided by eToro (Europe) Ltd., which is authorised and regulated by the Cyprus Securities and Exchange Commission.

Cryptoasset investing is highly volatile and unregulated in some EU countries. No consumer protection. Tax on profits may apply.

eToro USA LLC does not offer CFDs and makes no representation and assumes no liability as to the accuracy or completeness of the content of this publication, which has been prepared by our partner utilizing publicly available non-entity specific information about eToro.

Nejnovější články