Interactive Brokers Recenze: Dobré, špatné a ošklivé

(Aktualizováno 2023) Recenze Interactive Brokers - Klady a zápory. Má osobní zkušenost po používání

Závěr recenze Interactive Brokers

Interactive Brokers je za mě vhodné pro pokročilejší investory, u začínajících investorů bych šel spíše k eToro. Interactive brokers má poplatky za obchodování a převod měn a jejich platofrma je spíše pro pokročilé investory.

Společnost Interactive Brokers zavedla spoustu funkcí, jako je obchodování s frakcemi a přehlednější webovou platformu, které ji činí přístupnější i pro začínající investory.

Velká výhoda interactive brokers je ve velkém výběrů akcií. Tento broker má největší výběr akcií na trhu.

Celkové hodnocení brokera 88%

O Interactive Brokers

Společnost Interactive Brokers, jeden z největších akciových brokerů, byla založena v roce 1977. Tento broker je celosvětově regulován několika finančními úřady, včetně těch nejvyšších, jako je britský Financial Conduct Authority (FCA) a americká Securities and Exchange Commission (SEC).

Vzhledem k tomu, že makléř má licence od několika regulátorů nejvyšší úrovně, je společnost Interactive Brokers považována za bezpečnou. Skutečnost, že má dlouhou historii a veřejně zveřejňované finanční údaje a zároveň je kótován na burze, svědčí o tom, že IB je bezpečným poskytovatelem služeb a vaše akcie jsou v bezpečí.

Osobně ředím Interactive Brokers mezi nejlepší brokery. Především díky bezpečnosti. Akcie jsou napsané na Vaše jméno a dlouholetá historie naznačuje velkou stabilitu tohoto brokera.

Pro koho je Interactive brokers

Interactive Brokers je vynikající volbou pro profesionální investory, denní obchodníky a vlastně pro každého, kdo to s obchodováním myslí vážně. Jejich stěžejní pracovní stanice IB Trader je jednou z nejkomplexnějších platforem pro vyhledávání, sledování a investování.

Provize a poplatky společnosti Interactive Brokers jsou vysoce konkurenceschopné, včetně nejnižších sazeb za obchodování s marží. Nabízí komplexní nabídku typů investic, která pokrývá téměř všechny hlavní třídy aktiv, a také přístup na mezinárodní trhy ve 33 zemích. Vážní investoři zde najdou téměř vše, co potřebují, a měli by být spokojeni.

Pro začátečníky může být používání Interactive Brokers poněkud náročné, zejména pokud se pustí do IB Trader Workstation. Je zde tolik funkcí a výzkumných nástrojů, že může být těžké vůbec zjistit, kde začít. Nabízejí sice demo a spoustu instruktážních videí, která vám pomohou, ale pro někoho, kdo chce začít obchodovat s co nejmenším úsilím, může být proces jednodušší na konkurenčních platformách jako třeba eToro.

Celkové hodnocení brokera 88%

Poplatky u Interactive brokers

Společnost Interactive Brokers si vybudovala pověst společnosti s nejnižšími poplatky, což jsme potvrdili v naší studii.

Protože se IBKR Pro zaměřuje na profesionální a institucionální investory, účtuje si poplatek a nabízí jak pevné, tak odstupňované ceny. V rámci systému pevných cen platíte za obchody s akciemi 0,005 USD za akcii, přičemž minimální poplatek činí 1 USD a maximální 1 % z celkové hodnoty obchodu. Ti, kteří uskuteční velký objem obchodů za měsíc, mohou přejít na stupňovitý cenový systém firmy, kde se poplatek snižuje s tím, jak se zvyšuje váš celkový objem obchodů. Společnost Interactive Brokers podobně používá jak pevný, tak odstupňovaný systém poplatků pro další investice, jako jsou opce, dluhopisy, forex a podílové fondy.

Poplatky za obchodování se liší burza od burzy. Všeobecně bych ale řekl, že jsou velmi nízké. Rozhodně nižší než u Fio nebo Degiro. Při nákupech akcií za 15 000 USD jsem zaplatil méně než 1 USD jako poplatek. Což je v porovnání s investovanou částkou velmi nízký poplatek.

Tady máte přímo ukázku jednoho obchodu co jsem dělal. Jednalo se o nákup 200 akcií společnosti Realty Income Corp (O). Celková investovaná částka byla 12 900 USD a poplatek 0.5 USD.

platforma interactive brokers

Osobně jsem si nastavil účet na "Tiered". Jinými slovy, poplatky mám odstupňované podle množství peněz, za které nakoupím a jak vidíte na příkladu výše. Opravdu moc peněz Interactive Brokers na poplatcích nenechám. Na obrázku níže vidíte přesné poplatky za obchodování akcií na amerických burzách:

Jak jsem zmínil, ty poplatky se liší burza od burzy. Takže například v Německu jsou poplatky úplně jiné. To samé platí i pro jiná aktiva, poplatky za akcie a za opce jsou velmi odlišné. Přehled poplatků najdete na stránkách interactive brokers.

Interactive Brokers si neúčtují poplatek za neaktivitu, což je příjemná změna oproti ostatním brokerům. Přeci jen pro dlouhodobé investory, kteří investují po dobu několika let, se může hodit mít klid a vědět, že si broker nebude účtovat žádný poplatek když například rok neudělají žádný obchod. Interactive Brokers má ovšem poplatek za výběr prostředků. Jeden výběr mesíčně je sice zdarma ostatní jsou zpoplatněné. Tento poplatek činí 300 Kč a v porovnání s ostatními brokery je to poměrně vysoká částka. Na druhou stranu jak často plánujete vybírat prostředky?

Interactive Brokers nedostává zaplaceno za směrování toku příkazů. To znamená, že uživatelé IBKR PRO vědí, že jejich obchody budou zpracovány konkurenčně, zatímco uživatelé IBKR Lite neplatící žádné poplatky mohou být v nevýhodě. Češi mají pouze možnost založit si účet PRO. Účet typu LITE je dostupný pouze v USA.

Celkové hodnocení brokera 88%

Platforma Interactive Brokers

Jak jsme již uvedli výše, společnost Interactive Brokers nabízí několik různých platforem. Vlajkovou lodí je desktop aplikace IB Trader Workstation, která vám na jednom místě poskytuje přístup k obchodování s cennými papíry, správě příkazů, grafům a seznamům sledovaných akcií. Zahrnuje také širokou škálu investičních nástrojů, jako je laboratoř opčních strategií, laboratoř volatility, skenery trhů a nástroj Portfolio Builder, které vám pomohou otestovat vaše investiční nápady, prozkoumat různé trhy a sestavit diverzifikované portfolio.

Platforma Interactive Brokers umožňuje přístup k tržním zprávám a průzkumům v reálném čase z publikací, jako jsou Reuters, Dow Jones a Morningstar. Umožňuje také prohlížet a vytvářet přizpůsobitelné grafy, které obsahují působivou škálu ukazatelů a nástrojů, jež vám pomohou při výzkumu. A konečně nástroj pro přizpůsobení sloupců umožňuje sledovat stovky datových bodů o investicích, jako je tržní cena, procentní změna po skončení pracovní doby a meziměsíční změna. Poté, co zjistíte, které datové body chcete sledovat, můžete je zabudovat do neustále aktualizované vlastní tabulky.

IB Trader Workstation nabízí spoustu informací a nástrojů, které jsou vynikající pro institucionální a velmi zkušené investory, ale které mohou být spojeny s určitou křivkou učení. Nabízí sice demo účet, pokud byste si jej chtěli vyzkoušet, ale pro začínající a rekreační investory mohou být všechny informace přesto zdrcující.

Společnost Interactive Brokers naštěstí nabízí několik dalších alternativ. Mají zjednodušený portál přímo na svých webových stránkách, bez nutnosti stahování aplikace. Toto rozhraní usnadňuje provádění obchodů, sledování portfolia a zobrazování klíčových ukazatelů, jako je například čistá likvidační hodnota. Nenabízí sice tolik výzkumných nástrojů, ale stále umožňuje sledovat zprávy z trhu a přistupovat k některým grafům pro technickou analýzu, i když s menším počtem datových bodů než v desktopové verzi.

A konečně je tu IBKR Mobile, který funguje na zařízeních se systémem Android i iOS. Obsahuje většinu funkcí z webové služby, ale mnohem méně, než je k dispozici v desktopové verzi. Prostřednictvím mobilní aplikace můžete stále obchodovat se všemi dostupnými třídami aktiv a zároveň máte přístup k podobným výzkumným zdrojům jako na ostatních platformách.

Pro další podporu obchodování nabízí společnost Interactive Brokers nástroj s umělou inteligencí nazvaný IBot, který dokáže odpovídat na otázky nebo provádět určité úkoly. Využívá také prediktivní algoritmus, který vám po úvodní otázce přirozeně navrhne další kroky, například dotaz, zda chcete provést obchod.

Co můžete kupovat u Interactive brokers?

Společnost Interactive Brokers byla v naší studii jasným vítězem, co se týče rozsahu nabídky aktiv. Nabízeli téměř všechny typy investic, které jsme v rámci našeho výzkumu hledali. Nabízejí také obchodování se zlomkovými akciemi, kdy si můžete koupit méně než celou akcii v závislosti na svém rozpočtu. Jedním z míst, kde obzvláště vynikali, byla široká nabídka mezinárodních investičních příležitostí, protože Interactive Brokers poskytuje přístup na trhy ve 33 zemích.

V porovnání s ostatními brokery je množství aktiv, které můžete u Interactive Brokers obchodovat jednoznačně největší. Pokud tedy chcete investovat do menších společností, které jsou obchodovány na menších burzách, tak pro Vás může být IB dobrá volba.

  • Akcie (přibližně 17,500 akcií z USA)
  • OTCBB - velmi levné akcie
  • Exchange-traded Funds (ETF) — Uživetelé s PRO účtem mají přístup k 150+ ETF s nulovými poplatky
  • Mutual funds — 45,000 fondů, 17,000+ z nich je bez poplatku
  • Dluhopisy
  • Opce — dostupné na více než 30 trzích z celého světa
  • Futures and futures opce
  • Světové burzy — 135 burz mimo USA v 33 zemích.
  • Kryptoměny

Na Českém trhu jednoduše nenajdete brokera, který by měl podobnou nabídku nástrojů jako Interctive Brokers. Na platformě opravdu najdete snad každou akcii, která vás napadne.

Celkové hodnocení brokera 88%

Bezpečnost Interactive Brokers

Pokud jde o zabezpečení účtu, Interactive Brokers je solidní a nabízí vše, co byste očekávali: firewall, 128bitové šifrování, dvoufaktorové ověřování a mobilní bezpečnostní funkce. Nenabízí technologii rozpoznávání hlasu pro zákaznický servis, což je funkce, která se začíná objevovat u jiných makléřů.

U brokera je důležité abyste akcie vlastnily na Vaše jméno. V takovém případě Vám je prostě nikdy nikdo nevezme. I když by Interactive Brokers zkrachovalo akcie jsou napsané na Vás, není tedy možné, aby je IB použilo k splacení dluhů. Bezpečnost je velká výhoda Interactive Brokers. Broker je navíc veřejně obchodovaný, takže máme přístup k finančním výsledkům firmy a rozhodně to nevypadá, že by tento broker mohl mít v dohledné budoucnosti finanční problémy. Broker je výdělečný a má dlouhou historii. Co se týče finanční rozvahy tak zde opět nevidím žádný problém.

Společnost Interactive Brokers, kterou založil Thomas Peterffy v roce 1977, když si koupil místo na americké burze cenných papírů jako individuální tvůrce trhu, je jedním z největších elektronických makléřů na světě, který denně provede miliony obchodů. Společnost Interactive Brokers má sídlo v Greenwichi ve státě Conn a pobočky po celé Severní Americe, Evropě a Asii. V současné době má více než 2 100 zaměstnanců.

Zákaznický servis Interactive Brokers

Interactive Brokers nabízí zákaznický servis po telefonu, e-mailu a chatu. Jejich zákaznický servis na telefonu a chatu je k dispozici v pracovní dny po celý den i noc; chat je k dispozici také v neděli od 13:00 do 19:00. Na e-maily prý odpovídají do 24 hodin v běžné pracovní době. Testovali jsme jednotlivé typy zákaznického servisu položením řady otázek.

Jejich telefonický zákaznický servis byl zklamáním. Osmkrát jsme volali a pětkrát jsme zavěsili poté, co jsme čekali na příjmu déle než 10 minut. V několika případech, kdy jsme se dovolali, se nám podařilo někoho zastihnout a získat odpovědi na naše otázky. Měli jsme však pocit, že mluvíme s call centrem v Indii.

Zatímco telefonický zákaznický servis Interactive Brokers nebyl ideální, s e-mailem a chatem odvedli skvělou práci. Poslali jsme šest e-mailů a na pět z nich jsme dostali odpověď. Na několik z nich odpověděl bot okamžitě, zatímco na ty, které vyřizovali lidští zástupci zákaznického servisu, bylo odpovězeno během několika hodin. Chatová podpora byla ještě lepší, protože jsme pokaždé obdrželi odpovědi do několika minut, a to od botů i od lidí.

Výhody Interactive Brokers

  • ✅ Veřejně obchodovaná společnost
  • ✅ Velký výběr instrumentů
  • ✅ V porovnání s konkurencí mnohem více akcií a burz
  • ✅ Spousta ETF bez poplatku
  • ✅ SmartRouting - nejlepší cena aktiv
  • ✅ Danění dividend z USA 15%
  • ✅ Oddělené prostředky klientů
  • ✅ Zlomkové akcie
  • ✅ Účet v CZK, EUR, USD a dalších měnách

Nevýhody Interactive Brokers

  • ❌ Poplatek za výběr (kromě prvního výběru v měsíci)
  • ❌ Složitá a nepřehledná platforma pro začátečníky
  • ❌ Poplatky za obchodování
  • ❌ Podpora v Češtině

Smart routing u Interactive brokers

Často obchodující profesionálové ocení funkci SmartRouting společnosti IBKR, která automaticky přenáší nejlepší dostupné ceny akcií, opcí a kombinací napříč burzami. SmartRouting není jednorázový proces, ale zohledňuje každou část transakce, transakční náklady, poplatky a slevy. V podstatě, interactive brokers spolupracuje s mnoha burzami a market makery a díky smart routing zajistí, že cena za kterou aktiva nakupujeme je nejlepší možná.

Jak Interactive Brokers vydělává peníze?

Výše uvedené poplatky a provize jsou pro zákazníky viditelné, ale existuje několik zákulisních způsobů, jak IBKR vydělává peníze od vás a pro vás:

  1. Úroky z hotovosti: IBKR, stejně jako většina makléřů, generuje úrokové výnosy z hotovosti, kterou máte na účtu.
  2. Platba za tok objednávek (PFOF): Mnoho makléřů generuje příjem tím, že přijímá platby od tvůrců trhu za směrování pokynů do těchto obchodních míst. Tomuto postupu se říká platba za tok pokynů (PFOF). Klienti IBKR-Pro mohou směrovat své pokyny podle svého uvážení a výchozí směrování nevyžaduje PFOF. Klienti IBKR-Lite (dostupné pouze v USA) získávají obchodování s nulovou provizí a americké akciové opce s pevným kurzem, ale tyto pokyny jsou směrovány tvůrcům trhu, kteří poskytují IBKR PFOF.
  3. Programy půjčování akcií: Programy půjčování akcií přinášejí makléřům příjmy, když jsou akcie držené na účtech zákazníků půjčovány jiným obchodníkům nebo hedgeovým fondům, obvykle za účelem prodeje těchto akcií nakrátko. IBKR vám vyplácí 50 % příjmu, který získá z půjčování akcií. Program je k dispozici zákazníkům, kteří si sami mohou vybrat zda chtějí participovat nebo ne.
  4. Zlepšení ceny: Inteligentní směrovač příkazů IBKR se snaží o zlepšení ceny a dosahuje v průměru 0,62 USD na 100 obchodovaných akcií.
  5. Maržování portfolia: Způsobilí klienti IBKR mohou požádat o maržování portfolia. Portfoliová marže obvykle nejlépe funguje u klientů, kteří obchodují s deriváty, které kompenzují riziko spojené s jejich akciovými pozicemi.

Reinvestování dividend u Interactive Brokers

Klienti IBKR si mohou nastavit výchozí hodnotu reinvestice dividend z kvalifikovaných akcií pro celý účet. Automatickým reinvestováním dividend mohou klienti zajistit, že jejich peníze zůstanou investovány na trzích, místo toho aby ležely na účtu. Pokud však není dostatek hotovosti na nákup akcií, zlomkové akcie se nenakoupí a hotovost se místo toho připíše na účet.

Verdikt Interactive Brokers

Interactive Brokers byl vždy skvělou volbou pro aktivní obchodníky, zejména pro ty, kteří mohou přejít na levnější nastavení brokera s objemovými cenami. Začínající investoři by však mohli dát přednost brokerovi, který nabízí nulové poplatky. Mezi tyto brokery patří eToro, Trading 212 a XTB.

Celkové hodnocení brokera 88%

Otázky a odpovědi Interactive Brokers

Jakým způsobem drží Interactive Brokers akcie klientů? Jsou nakoupené akcie vedeny na jméno klientů?

Klient je majitelem akcií a může je převádět libovolně mezi brokery. Převod akcií k IBKR je bez poplatku a IBRK ho vyřídí za klienta. Ten pouze informuje svého brokera.

Jaké má Interactive Brokers pojištění vkladů pro uživatele z ČR?

Vzhledem k vedení účtů klientů z České republiky v Maďarsku, jsou vklady klientů pojištěny podle maďarských zákonů pro finanční instituce. Pojištění klientů je tedy přibližně 2 800 EUR se 100% krytím a až 100 000 EUR s 88% krytím.

Jakými institucemi je Interactive brokers regulováno?

Na klienty s účty v Maďarsku se vztahuje regulace maďarskou národní bankou MNB. IBKR je v Evropě dále regulováno Irskou centrální bankou a FCA v Británii, a dalšími institucemi v severní Americe, Austrálii, Hong Kongu, Japonsku atd.

Jak probíhá danění dividend obdržených z USA? Používá se 15 nebo 30% daň?

U Interactive brokers se daní dividendy obdržené z USA 15%. Což je správná částka, kterou by se mělo danit spousta konkurenčních brokerů ovšem daní 30%.

Vidím, že máte poplatky za výběr, jsou nějaké poplatky za vklad?

Poplatky za vklad nejsou, ani za vedení účtu, ani za tzv. neaktivitu. Jeden výběr v měsíci je zdarma, pouze další jsou zpoplatněné.

V jakých měnách je vedený obchodní účet u IB?

CZK, PLN, HUF, EUR, USD a dalších. Vklad lze provést v lokální měně a při nákupu akcií proběhně konverze automaticky. IBKR má velmi nízké (pravděpodobně nejnižší) poplatky za konverzi.

Jaký je poplatek za měnovou konverzi? řekněme, že vložím 100 000 Kč a chci je převést na dolary, jaký bude poplatek?

Převádět nemusíte, měna se automaticky převede při nákupu akcií na americké burze na USD, poplatek je 0.2 % z obchodované částky, min. 2 USD.

Celkové hodnocení brokera 88%

Nejnovější články