Recenze RoboMarkets 2021: Jedná se o podvod?

V této recenzi si představíme brokera RoboMarkets. Jaké s ním máme zkušenosti my a ostatní obchodníci? Jedná se o podvod?

RoboMarkets je společnost, se kterou můžete obchodovat akcie, CFD, ETF, ale také komodity a indexy. Jedná se o relativně zavedeného brokera, který je na trhu již od roku 2012.

RoboMarkets, podobně jako eToro a nebo XTB mají sídlo na kypru. Jsou tedy regulováni místním regulátorem CySEC. Pokud se z nějakého důvodu bojíte brokera, který má sídlo na Kypru můžete se podívat na naši recenzi brokera Degiro.

Zpět k RoboMarkets. Pro spoustu investorů je důležitá zákaznická podpora. RoboMarkets můžete kontaktovat jak přes chat, tak i přes telefon. Nemusíte nutně umět anglicky, podpora Vám odpoví i v češtině.

Výhody RoboMarkets Nevýhody RoboMarkets
V češtině Poplatek za neaktivitu
Fyzické akcie bez poplatků Nemají České akcie
Licencovaný broker Nemá zlomkové akcie
Nízké spready a poplatky
Možnost kopírovat ostatní

Celkové hodnocení brokera 88%

Kopírování Obchodníků

Spousta začátečníků si nevěří natolik, aby mohli obchodovat sami. RoboMarkets podobně jako eToro dávájí uživatelům možnost kopírovat úspěšné obchodníky z jejich platformy. Zjednodušeně řečeno: "Když oni udělají obchod, vy uděláte ten samý". Na webové platformě naleznete sekci, ve které se můžete podívat jací obchodníci jsou nejúspěšnější.

Následně po spuštění kopírování je Vaše návratnost stejná jako u daného obchodníka. Peníze, které na kopírování dáte jsou samozřejmě pořád Vaše a neposílají se obchodníkovi, kterého kopírujete. V podstatě jde pouze o to, že počítač provádí obchody automaticky za Vás.

Poplatky u RoboMarkets

Na RoboMarkets můžete koupit akcie bez poplatků. Jedná se tedy o dalšího brokera, který Vám umožní nakoupit si akcie a neplatit za nákup nic. Je to ale opravdu pravda? Jak tedy broker vydělává když nemá poplatky za nákup? Je pravda, že za nákup neplatíte žádný poplatek. Malý poplatek je ale skrytý v samotném nákupu. Řekněme, že akcie Amazon se obchoduje za 3500 dolarů. Tato cena je spočítána jako střed mezi cenou, za kterou je někdo ochoten prodat tuto akcii a cenou za kterou je někdo ochoten koupit tuto akcii. Při nákupu nebudete tedy reálně platit 3500 dolarů za nákup jedná akcie, bude to o něco vyšší částka například 3503 dolarů. Tento spread ale máte prakticky u všech brokerů.

Produktové portfolio obsahuje účty obchodování se spready od 0 pipů pro účet ECN a od 1.3 pipů pro ostatní typy účtů. Podrobně se na spready můžete podívat na stránkách RoboMarkets.

Další nepříjemný poplatek je poplatek za neaktivitu. Po 6 měsících neaktivity je účtováno 5 USD každý měsíc. Aktivitou se rozumí ale i držení otevřené pozice takže se jako dlouhodobý investor nemáte čeho bát. Dále se za aktivitu považuje vklad nebo výběr peněz a libovolná obchodní transakce. Pokud ale na účtu nemáte žádné peníze poplatek není vynucován.

Registrace u RoboMarkets

Registrace je poměrně jednoduchá a stejná jako u ostatních brokerů. RoboMarkets nabízí také demo účet, na kterém si můžete vyzkoušet platformu a dělat obchody nanečisto, tedy s virtuálními penězi.

U brokera RoboMarkets můžete mít účet v různých měnách, mezi které patří CZK, Euro nebo USD. Je tedy možné použít službu typu Revolut k převodu prostředků napříkald na Dolary a následně zaslat dolary na RoboMarkets.

První minimální vklad je 2000 korun. Peníze můžete vložit jak pomocí bankovního převodu, tak také pomocí platební karty a nebot řeba PayPal. Jedná se o jednoho z mála brokerů, který Vám nabídne tolik možnsostí. Srovnat by se to dalo snad jedině s eTorem, které je na tom podobně. Ostatní brokeři ale v této oblasti zaostávají.

Vkládání prostředků je sice bez poplatku, výběr už je ale druhá věc. Pokud vybíráte bankovním převodem vše je bez poplatku. U PayPal ale zaplatíte 2% za výběr a u kreditní karty dokonce 2.4%.

Zápory RoboMarkets

K hlavním záporům RoboMarkets patří již zmíněná absence zlomkových akcií. Pokud chcete koupit například akcii Amazonu bude Vás to stát více než 3000 dolarů. Bez zlomkových akcií je tedy pro drobného investora problém koupit určité akcie a nebo například každý měsíc vkládat část výplaty a nakupovat akcie. Za pár tisíc korun bude složité najít akcie, které můžete koupit. Pokud chcete mít zlomkové akcie mohu doporučit brokera eToro.

Disclaimer: Při investování může dojít ke ztrátě kapitálu.

Další zápor pro některé investory může být absence kryptoměn. Tato třída aktiv se stala velmi poplární především u mladších investorů. Pokud chcete v portfoliu mít i kryptoměny je pro Vás pravděpodobně lepší broker eToro.

Poslení zápor je nepochybně poplatek za výběr. U kreditní karty bych to ještě pochopil, ale poplatek za výběř na PayPal by tu být nemusel.

Celkové hodnocení brokera 88%

Výhody RoboMarkets

Nepochybná výhoda je napříkald podpora v češtině. S největši pravděpodobností někdy narazíte na problém a budete potřebovat pomoct. Pokud neumíte anglicky může Vám česká podpora pomoci.

Další velká výhoda především pro dividendové investory je 15% daň z dividend z amerických akcií. Jedná se o jednoho z mála brokerů, kteří Vám daní dividendy správně.

RoboMarkets Vás také brání před záporným zůstatkem na účtu. Ztratit tedy můžete maximálně to co vložíte.

Broker má navíc kancelář v Praze a je registrovaný u ČNB.

Nulové poplatky nabízejí i jiní brokeři, stále se ale v česku nejedná o standard. Nepochybně se tedy jedná o výhodu, kterou RoboMarkets oproti ostatním brokerům má.

Celkové hodnocení brokera 88%

Co můžete u RoboMarkets obchodovat?

RoboMarkets se chlubí v reklamních kampaních především možností nakoupit akcie s nulovými poplatky. RoboMarkets ovšem nabízí mnohem více investičních nástrojů:

  • Akcie: na RoboMarkets najdete tisíce akcií včetně akcií největších společností na světě jako jsou Apple, Microsoft, Facebook a mnoho dalších. Bohužel ale na platformě nenajdete české akcie.
  • Indexy: pravděpodobně už jste slyšeli o indexu S&P 500. Na RoboMarkets ovšem najdete mnohem více indexů. Problém může být, že jsou obchodovány jako CFD.
  • ETF: fondy, které vám umožní rozložit peníze do více finančních prostředků. Najdete zde jak ETF kopírující indexy, tak i některé aktivně spravované etf jako například ARKK etf.
  • Měnové páry: pro obchodníky nabízí RoboMarkets přes 36 měnových párů, které můžete obchodovat.
  • Komodity:zlato, stříbro, ropa a mnoho dalších. Obchodované jako CFD.

Obchodní platforma RoboMarkets

První paltforma je R Trader. Tato webová platforma Vám umožní provádět obchody a sledovat vývoj vašich pozic. Uživatelské rozhraní je přívětivé a je velmi jednoduché udělat obchod. Nic není potřeba instalovat stačí se zaregistrovat na stránkách RoboMarkets.

Pro Forex obchodníky je tu také možnost napojit RoboMarkets na MetaTrader 5 popřípadě i MetaTrader 4.

Závěr recenze RoboMarkets

RoboMarkets je poměrně povedený broker. V této recenzi jsme se podívali jak na klady, tak i na zápory využívání brokera RoboMarkets. Za velkou výhodu považuji nulové poplatky a 15% daň z USA dividend. Za nevýhody potom považuji především absenci zlomkových akcií a poplatek za výběr na PayPal.

Zkušenosti s RoboMarkets

Napište nám do komentářů Vaše osobní zkušenosti s RoboMarkets. Doporučili byste tohoto brokera a nebo byste zvolili jiného?

Celkové hodnocení brokera 88%

Nejnovější články