Autor: Petr Jůn

Řetězec lékáren přichází kvůli krádežím o více než 50 % peněz oproti dřívějšku

Společnost Walgreens přišla v roce 2021 o více příjmů v důsledku krádeží a poškození zboží než v roce 2020 a "absorbuje 52% nárůst úbytků".

Společnost Walgreens přišla v roce 2021 o více příjmů v důsledku krádeží a poškození zboží než v roce 2020 a "absorbuje 52% nárůst úbytků".

Tvrdí to finanční ředitel společnosti Walgreens Boots Alliance James Kehoe. Na telefonátu s investory 6. ledna Kehoe uvedl, že míra úbytku zásob společnosti Walgreens, neboli ztráta zásob připadající na krádeže, podvody a poškození, je v současné době přibližně 3,25 %. Dodal, že před deseti lety činila míra úbytku společnosti něco málo přes 2 %.

Kehoe uvedl, že organizovaný zločin se podílel na zvýšení úbytku o 40 % až 50 % "v posledních dvou letech".

"Nejde o drobné krádeže," řekl 6. ledna v telefonátu s investory. "Není to někdo, kdo si nemůže dovolit zítra jíst. Jde o gangy, které skutečně chodí a vyprazdňují naše obchody s kosmetickými výrobky. A to je skutečný problém."

Společnost Walgreens vykázala za 12 měsíců končících 31. srpna čistý zisk z pokračujících činností ve výši 2 miliard USD. Při míře úbytku 3,25 % mohla společnost v loňském roce kvůli krádežím přijít o 65 milionů dolarů ze svého čistého zisku.

Podle údajů Národní maloobchodní federace (National Retail Federation) přišli američtí maloobchodníci v roce 2020 kvůli krádežím o 1,62 % tržeb v celkové výši rekordních 61,7 miliardy dolarů.

Maloobchodníci uvedli, že růst e-shopů třetích stran zhoršil kriminalitu v maloobchodě.

Dvacet maloobchodních prodejců, včetně společností Target, Best Buy a Kroger, požádalo Kongres, aby přijal zákon, který by omezil nelegální obchodní činnost anonymních prodejců na internetu.

"Nejenže je maloobchodníkovi ukradeno zboží, ale pak mu někdo konkuruje na internetu tím, že prodává stejný výrobek za poloviční cenu, protože je kradený," řekl deníku Insider Scott Glenn, viceprezident společnosti Home Depot pro ochranu majetku. "Takže to skutečně zasahuje maloobchodníky z více stran."

Někteří zpochybňovali, že by maloobchodníci byli ohledně rozsahu krádeží v maloobchodě upřímní.

Statistiky kriminality FBI ukázaly, že vloupání, loupeže a krádeže dosáhly v roce 2020 historického minima. List San Francisco Chronicle zjistil, že údaje sanfranciské policie nepodporují vysvětlení společnosti Walgreens, že zavírá pět prodejen kvůli organizovaným krádežím v maloobchodě. V prodejnách, které mají být uzavřeny, byly podle zprávy "od roku 2018 zaznamenány v průměru méně než dva případy krádeží v obchodech měsíčně".

Zdroj: businessinsider.com, Unsplash

Nejnovější články