Rolls-Royce rozjíždí nový byznys – jaderné elektrárny

Značka Rolls-Royce už nebude jen symbolem luxusních a velmi drahých limuzín, ale stejné označení ponesou i malé jaderné elektrárny, které bude vyrábět britská firma.

Značka Rolls-Royce už nebude jen symbolem luxusních a velmi drahých limuzín, ale stejné označení ponesou i malé jaderné elektrárny, které bude britská firma vyrábět.

Nový podnik Rolls-Royce Small Modular Reactor (SMR) dostal od vlády a soukromých investorů 400 milionů liber (téměř 12 miliard Kč) na rozjezd výroby malých jaderných elektráren. Očekává se, že nová společnost vytvoří až 40 000 pracovních míst.

Generální ředitel mateřské společnosti Rolls-Royce Warren East uvedl, že technologie SMR nabízí „čistou energii“, která pomůže snižovat negativní dopady změny klimatu. Kritici však tvrdí, že pozornost by se měla soustředit na obnovitelné zdroje energie, nikoli na nové jaderné elektrárny, protože stále není vyřešena likvidace jaderného odpadu. Ve Spojeném království přitom už dnes pochází přes 20 % elektřiny z třinácti stávajících jaderných reaktorů. 

Šéf dceřiného podniku Rolls-Royce SMR Tom Samson pro zpravodajský kanál BBC uvedl, že jedna jeho elektrárna by zabrala asi desetinu velikosti konvenční jaderné elektrárny – ekvivalent půdorysu dvou fotbalových hřišť a napájela by přibližně milion domácností.

Firma uvedla, že elektrárna bude mít kapacitu 470 MW energie, což je stejný objem jako u více než 150 pobřežních větrných turbín.

Rolls-Royce bude výrazně levnější než tradiční velká jaderná elektrárna a díky menší velikosti budou moci být díly z továrny dopravovány na běžné silnici, což zkrátí dobu výstavby a náklady. Jenom ve Spojeném království chce Rolls-Royce SMR postavit až 16 elektráren.

Více než polovina stávající jaderné kapacity země z velkých elektráren má být do roku 2025 vyřazena, což zanechá hrozící mezeru v dodávkách elektřiny a riziko rostoucí závislosti na plynové energii.

Malé jaderné elektrárny se mají stát pro Spojené království symbolem nízkouhlíkové energie a zajistit větší energetickou nezávislost. Zároveň vytvoří pracovní místa a nový domácí průmysl.

Nový podnik je dceřinou firmou společnosti Rolls-Royce, která zprvu vyráběla jen luxusní auta a letecké motory. Výrobce aut se osamostatnil a přejmenoval na Rolls-Royce Motor Cars. Dnes patří německé automobilce BMW. Jde tedy o dvě zcela samostatné společnosti, které spojuje jen prestižní značka. 

Zdroje: bbc.com, nasdaq.com, freepik

Nejnovější články