Autor: Filip Kejval

Roman Abramovič se údajně snaží oživit mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, několik dní poté, co byl zmrazen majetek v hodnotě 7 miliard dolarů s podezřením na vazby na oligarchu

Roman Abramovič se údajně snaží oživit mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou poté, co jednání uvázla na mrtvém bodě.

Roman Abramovič se údajně snaží oživit mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou poté, co jednání uvázla na mrtvém bodě.

Ruský oligarcha a spojenec prezidenta Vladimira Putina navštívil Kyjev a hovořil s ukrajinskými vyjednavači o možnostech obnovení mírových rozhovorů, informovala v sobotu agentura Bloomberg s odvoláním na osoby obeznámené s touto záležitostí.

Abramovičův mluvčí agentuře Bloomberg řekl, že v Kyjevě není, ale odmítl se k tomu blíže vyjádřit.

Mírové rozhovory mezi oběma zeměmi se nedávno zastavily poté, co vyšly najevo důkazy o ruských zvěrstvech namířených proti civilistům na Ukrajině. Minulý týden ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová uvedla, že existuje nejméně 5 600 případů údajných válečných zločinů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Rusko páchá na Ukrajině genocidu. Mezitím američtí představitelé včetně prezidenta Joea Bidena rovněž uvedli, že ruské útoky na Ukrajině se rovnají genocidě, zatímco ministr zahraničí Antony Blinken minulý měsíc řekl, že USA zaznamenaly "četné věrohodné zprávy o nevybíravých útocích a útocích záměrně zaměřených na civilisty".

Miliardář byl spolu s dalšími ruskými oligarchy zařazen na několik sankčních seznamů kvůli svým vazbám na Putina, což vedlo k masivnímu zabavování majetku. Před několika dny královský soud ostrova Jersey zmrazil majetek v hodnotě více než 7 miliard dolarů, o němž se předpokládá, že je spojen s Abramovičem.

Francie také údajně zabavila tucet nemovitostí patřících Abramovičovi, včetně zámku za 98 milionů dolarů.

Podle odborníků se snaží zprostředkovat mírová jednání, aby urychlil odblokování svého majetku a zachránil tak své obchodní impérium.

"Je naprosto zničený údery, které sankce zasadily jeho mezinárodnímu obchodnímu impériu a majetku, a také nepodporuje válku," řekl bývalý náměstek ruského ministra energetiky Vladimir Milov.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články