Autor: Adam Spáčil

Ropa stoupla o téměř 20 % na téměř 140 dolarů za barel, protože USA a Evropa zvažují zákaz dovozu z Ruska

Ceny ropy v pondělí poprvé od července 2008 vzrostly až o téměř 20 % a přiblížily se 140 dolarům za barel poté, co USA spolu s evropskými představiteli oznámily, že zvažují zákaz ruského vývozu energie.

Ceny ropy v pondělí poprvé od července 2008 vzrostly až o téměř 20 % a přiblížily se 140 dolarům za barel poté, co USA spolu s evropskými představiteli oznámily, že zvažují zákaz ruského vývozu energie.

Neustálý růst cen ropy je důsledkem obav z nedostatku dodávek poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli v pořadu televize NBC "Meet the Press" uvedl, že USA jednají s evropskými spojenci o zákazu ruské ropy.

Futures kontrakty na ropu Brent naposledy vzrostly o 6,2 % na 125,27 USD za barel v 5:45 EST, když předtím během asijského obchodování vzrostly až o 18 % na maximum seance 139,13 USD za barel. Futures na americký benchmark West Texas Intermediate (WTI) vzrostly o 6,3 % na 122,89 USD za barel, když předtím dosáhly intradenního maxima 130,33 USD. Oba kontrakty v letošním roce zatím vzrostly o téměř 65 %.

Rusko je třetím největším producentem ropy na světě a podle Mezinárodní agentury pro energii se na celosvětových dodávkách podílí zhruba 10 %.

Ceny ropy by mohly vzrůst až na 200 dolarů za barel, protože USA nebudou schopny pokrýt výpadek dodávek způsobený zákazem těžby ruské ropy, uvedl Scott Sheffield, generální ředitel společnosti Pioneer Natural Resource, která je největším producentem ropy z břidlic v USA, napsal list Financial Times.

"Jediný způsob, jak Putina zastavit, je zakázat vývoz ropy a plynu," řekl Sheffield v pátek FT. "[Ale] kdyby západní svět oznámil, že zakážeme ruskou ropu a plyn, ropa se pravděpodobně dostane na 200 dolarů za barel - 150 až 200 dolarů snadno."

Rostoucí ceny ropy již vedly k růstu cen u pump, přičemž podle AAA ceny benzínu v USA v neděli vzrostly o 11 % na zhruba 4 dolary za galon, což je nejvyšší hodnota od roku 2008.

"Rostoucí ceny ropy nadále hrají hlavní roli při zvyšování cen," uvedla AAA ve čtvrteční tiskové zprávě. "Ceny u čerpadel budou pravděpodobně i nadále stoupat, protože ceny ropy nadále rostou."

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články