Ropný gigant Saudi Aramco je nyní nejhodnotnější společností na světě a sesadil Apple z prvního místa

Ropný gigant Saudi Aramco ve středu předstihl technologického giganta Apple na pozici nejhodnotnější společnosti světa.

Ropný gigant Saudi Aramco ve středu předstihl technologického giganta Apple na pozici nejhodnotnější společnosti světa.

Poté, co se cena akcií Apple ve středu propadla o 5,2 % na pozadí poklesu technologických akcií, klesla na 2,37 bilionu dolarů. Tržní kapitalizace státem kontrolované společnosti Aramco mezitím dosáhla 9,1 bilionu saúdskoarabských rijálů (2,43 bilionu USD).

Hodnota obou společností se může opět změnit v důsledku kolísání cen akcií, ale středeční krok podtrhuje širší trendy ve světové ekonomice.

Trh s energií je na vzestupu. Válka na Ukrajině zvýšila ceny kvůli sankcím a bojkotu Ruska a problémům v dodavatelském řetězci. Referenční americká ropa West Texas Intermediate se ve čtvrtek obchodovala kolem 105 dolarů za barel, zatímco mezinárodní ropa Brent se pohybovala kolem 107 dolarů za barel. Obě třídy od počátku roku vzrostly o 40 %.

Čistý zisk společnosti Aramco se tak v roce 2021 více než zdvojnásobil na 110 miliard dolarů. Mezitím společnost Apple ve své poslední zprávě o výsledcích hospodaření varovala před omezeními v dodavatelském řetězci. Investoři zároveň utíkají od technologických akcií kvůli obavám, že rostoucí úroky omezí budoucí zisky.

Cena akcií společnosti Aramco na saúdskoarabské burze letos zatím vzrostla přibližně o 30 %. Naproti tomu cena akcií společnosti Apple od začátku roku klesla přibližně o 20 %.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články