Ropný gigant Shell vykazuje za třetí čtvrtletí nižší zisk, může za to neúspěch u nizozemského soudu?

Ropný gigant Shell ve čtvrtek oznámil menší zisky za třetí čtvrtletí, než očekával. Shell rovněž oznámil, že si stanovil vyšší cíle ke snížení emisí.

Ropný gigant Shell ve čtvrtek oznámil menší zisky za třetí čtvrtletí, než očekával. Shell rovněž oznámil, že si stanovil výšší cíle ke snížení emisí.

Anglo-nizozemská společnost vykázala zisk ve výši 4,1 miliardy dolarů za třetí čtvrtletí.  Ve srovnání s 955 miliony dolarů za stejné období o rok dříve a 5,5 milardami dolarů za druhé čtvrtletí roku 2021.

Analytici přitom očekávali, že zisk nadále poroste a za třetí čtvrtletí dosáhne téměř 6 miliard dolarů.

Společnost Shell vydala oznámení pro investory, ve kterém informovala, že hurikán Ida, který řádil v Mexickém zálivu, byl tím hlavním důvodem pro nepříznivý dopad na zisk společnosti.

Společnost taktéž ve čtvrtek uvedla, že nižší zisky z obchodu, ve srovnání s druhým čtvrtletím, rovněž ovlivnily výsledky za třetí čtvrtletí. Vše se podařilo částečně vykompenzovat prudkým nárůstem ceny ropy, za což může globální energetická krize.

„V tomto čtvrtletí jsme vytvořili rekordní peněžní tok, udrželi jsme kapitálovou disciplínu a oznámili svůj záměr rozdělit 7 miliard dolarů našim akcionářům z prodeje našich permských aktiv,“ uvedl Ben van Beurden, generální ředitel společnosti Shell.

Miliardářský aktivistický investor Dan Loeb ve středu vyzval Shell, aby se rozdělil na několik částí a tím společnost posílila svou tržní hodnotu.

Jeho komentáře přišly krátce poté, co vyšlo najevo, že Loebova “Third Point” je vlastníkem  podílu ve společnosti Shell a to ve výši zhruba 750 milionů dolarů. Tato informace vyšla najevo podle zpráv médií, nejsou však stoprocentně ověřeny.

Shell vzal na vědomí Loebův dopis vyzívající k rozdělení společnosti. Společnost rovněž dodala, že „pravidelně přezkoumává a vyhodnocuje strategii společnosti se zaměřením na vytváření hodnoty pro akcionáře.“

Jako součást tohoto probíhajícího procesu Shell vítá otevřený dialog se všemi akcionáři, včetně společnosti Third Point.

Akcie Shell během ranního obchodování v Londýně klesly o 3 %.  Ropná a plynárenská společnost zaznamenala meziroční nárůst cen akcií zhruba o 41 %.

Dividendy vykázané akcionářům Shell za čtvrtletí činily 24 centů na akcii, což je beze změny oproti předchozímu čtvrtletí.

Společnost Shell uvedla, že plánuje do konce desetiletí snížit také uhlíkovou stopu, kterou způsobuje. Zavázala se, že se do roku 2050 stane společností s nulovými emisemi skleníkových plynů.

K tomuto přelomovému rozhodnutí došlo z důvodu nařízení nizozemského soudu. Ten nařídil v květnu společnosti Shell, aby podnikla mnohem agresivnější opatření ke snížení emisí uhlíku.

Verdikt byl považován za první v historii, kdy byla společnost ze zákona povinna sladit své působení a snažení do souladu s Pařížskou dohodou z roku 2015. Shell se proti rozsudku odvolal. Tento krok, je klimatickými aktivisty ostře kritizován.

Výsledky společnosti Shell přicházejí krátce před COP26, klimatickým summitem, který je obecně považovaný za jeden z nejdůležitějších světových diplomatických setkání v historii.

Politici a obchodní lídři budou pod obrovským tlakem, aby dodrželi sliby dané v rámci Pařížské dohody s ohledem na klimatickou politiku.

Podle předních světových klimatologů se musí přijmout drastická a naléhavá opatření, aby došlo k zpomalení a zastavení globálního oteplování. Spalování fosilních paliv, jako je uhlí, ropa a plyn má velmi negativní dopad na klimatické změny. A nejlepší zbraní, jak se vypořádat s rostoucími globálními teplotami, je právě rychlé a efektivní snížení emisí skleníkových plynů.

Analytici však varují před tím, že zatímco se společnosti budou snažit výrazně omezit emise, tak pro investory to může v dlouhodobém horizontu znamenat výraznou skepsi - ohledně obchodních modelů společností, co vyrábějí fosilní paliva.

 

Zdroje: cnbc.com; unsplash 

Nejnovější články