Autor: Radka Guzi

Rostoucí inflace v Indii

Prudká inflace bude pro indickou ekonomiku i nadále významným bolestivým bodem, protože se země potýká s třetí vlnou infekcí Covid-19, tvrdí ekonom.

Prudká inflace bude pro indickou ekonomiku i nadále významným bolestivým bodem, protože se země potýká s třetí vlnou infekcí Covid-19, tvrdí ekonom.

Inflace je problémem Indie již více než tři roky, řekl Charu Chanana, hlavní ekonom pro Asii v Continuum Economics, nezávislé výzkumné firmě.

V prvním čtvrtletí „skutečně vidíme, jak se inflace dostává nad 6% úroveň, což je na horní hranici centrální banky RBI,“ uvedla v úterý „Squawk Box Asia“ s odkazem na Reserve Bank of India.

„Omikronová vlna naznačuje další výzvy. Ve všech předchozích vlnách Covid-19 jsme viděli významné dopady na dodavatelský řetězec. A dopad na inflaci byl značný,“ upozornila. Bude to jeden z „nejdůležitějších bolestivých bodů pro ekonomiku právě teď,“ dodala.

V poslední zprávě centrální banky o finanční stabilitě vydané minulý týden guvernér RBI Shaktikanta Das zdůraznil, že indická ekonomika čelí protivětru globálního vývoje a v poslední době i vzniku vysoce přenosné varianty omikronů. „Inflace je i nadále znepokojivá, stejně jako hromadění tlaků na snižování nákladů,“ poznamenal.

Zpráva dále uvedla, že ještě před omikronem začal globální růst a obchod ztrácet dech, což zastavily faktory, jako jsou narušení dodavatelského řetězce a úzká místa.

„Tyto síly spolu se zvýšenými cenami komodit způsobily, že inflační tlaky přetrvávají napříč zeměmi, což představuje vážné riziko pro globální ekonomické vyhlídky,“ uvedla centrální banka.

Rostoucí Covid v Indii

Počet případů Covid-19 v Indii znovu stoupá, protože několik států, jako je Dillí a Bombaj, zápasí s rostoucím počtem infekcí připisovaných variantě omikronů.

Ale na rozdíl od vlny delta je Indie tentokrát lépe připravena zvládnout omikronové varianty kvůli rostoucí míře očkování, uvedl Chanana.

„Očkování je mnohem lepší, než kde byla Indie v době delta vlny. Zabýváme se očkováním 15letých dětí, a navíc se zabýváme posilovacími dávkami, které by měly pomoci překonat tuto vlnu,“ dodala.

Poslední vládní údaje ukázaly 168 000 nových případů během 24 hodin v úterý. Kumulativní úrovně očkování byly k úterý na více než 1,53 miliardy dávek vakcíny, ukázaly údaje.

Podle údajů Our World in Data bylo k 9. lednu dosud plně očkováno téměř 45 % populace země. Přesto je míra očkování v Indii ve srovnání s jinými rozvinutými trhy nízká, poznamenal Chanana.

„Myslím, že dalším problémem je, že při omikronové vlně, kterou jsme viděli v USA a Spojeném království, se většinou spoléhalo na mRNA vakcíny k imunizaci své populace,“ poznamenala. „Indie dosud spoléhala pouze na místní vakcíny a teprve se uvidí, jak účinné si vedou proti nové variantě.“

 

Zdroje:

cnbc.com

unsplash.com

Nejnovější články