Ruská centrální banka říká, že je otevřená používání kryptoměn pro mezinárodní platby jako způsob, jak čelit západním sankcím

Ruská vláda je ochotna zvážit povolení používání kryptoměn pro mezinárodní platby, uvedla v úterý agentura Reuters.

Ruská vláda je ochotna zvážit povolení používání kryptoměn pro mezinárodní platby, uvedla v úterý agentura Reuters.Tato myšlenka by mohla zemi pomoci zmírnit dopad západních sankcí uvalených na Moskvu.

"V zásadě nemáme nic proti používání kryptoměn v mezinárodních transakcích," uvedla podle agentury Reuters na úterním brífinku s novináři první náměstkyně guvernéra Centrální banky Ruské federace Ksenia Yudaeva.

Centrální banka již dříve vyzvala k zákazu kryptoměn a v prosinci údajně jednala s hráči na trhu a odborníky o zákazu investic do kryptoměn, aby omezila rizika pro finanční stabilitu. Rusko v dubnu odhadlo velikost svého trhu s kryptoměnami na 10 bilionů rublů (160 milionů USD).

Podle zprávy ministerstva financí z minulého týdne by povolení kryptoměn pro vypořádání mezinárodních plateb pomohlo Rusku zmírnit dopad západních sankcí uvalených na Moskvu za její invazi na Ukrajinu na konci února. EU, USA a další spojenci odřízli Rusku přístup k jeho devizovým rezervám ve výši více než 600 miliard dolarů a vyloučili ruské banky z mezinárodního systému finančních zpráv Swift.

Ruská centrální banka však stále vnímá používání kryptoměn v zemi jako finanční hrozbu, uvedla Judajevová.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články