Autor: Adam Spáčil

Ruská centrální banka se snaží podpořit ekonomiku země. Tady je vše, co udělala, aby odvrátila sankce

Ruskou ekonomiku sužují západní sankce a tamní centrální banka se snaží všemi možnými způsoby zabránit hospodářskému kolapsu.

Ruskou ekonomiku sužují západní sankce a tamní centrální banka se snaží všemi možnými způsoby zabránit hospodářskému kolapsu.

Minulý víkend ruská centrální banka zdvojnásobila své úrokové sazby, na domácím trhu skupovala zlato, aby podpořila své finance, a prohlásila, že západní země nemohou opustit ruské investice.

Ruské banky se potýkají s problémy poté, co jim bylo zakázáno používat systém mezibankovních zpráv SWIFT, a ve středu centrální banka oznámila, že v důsledku útěku občanů do bank dochází k prohlubujícímu se nedostatku likvidity.

"Centrální banka potřebuje přístup k devizovým rezervám, aby zastavila run na banky, ale vzhledem k sankcím G7, které jí v tom brání, se domácí ekonomická situace pravděpodobně dále zhorší," řekl serveru Insider John Breen, vedoucí analytik globálních rizik ve zpravodajské společnosti Sibylline.

Ruský akciový trh byl celý týden uzavřen a někteří provozovatelé indexů označili ruské akcie za "neinvestovatelné".

Rubl se propadl a Evropská komise minulou sobotu uvedla, že spojenci "ochromí" mezinárodní rezervy ruské centrální banky v hodnotě až 630 miliard dolarů.

"Sankce vážně oslabily nástroje ruské centrální banky, které jí umožňují zabránit hospodářskému kolapsu," řekl Breen. Dodal, že právě devizové rezervy pomohly Rusku zmírnit dopad západních sankcí v letech 2008 a 2014 a ty nyní nejsou k dispozici.

Desítky zahraničních společností ukončily své obchodní aktivity v zemi a významní správci fondů zmrazili aktiva v hodnotě nejméně 3 miliard dolarů.

"Ruské banky dluží hodně peněz západním věřitelům a tato aktiva se pravděpodobně sníží na nulu spolu s hromadným selháním ruských věřitelů," řekl Breen.

Ve středu Rusko zakázalo makléřům prodávat cenné papíry jménem neruských občanů, zavedlo omezení pro cizince, kteří se snaží převádět peníze ze země, a uvedlo, že nebudou moci inkasovat kupony z dluhopisů ruského dluhu.

Všechny hlavní ratingové agentury tento týden snížily úvěrovou spolehlivost Ruska na úroveň "junk".

I když bude pro ruskou centrální banku nesmírně obtížné se v nadcházejících týdnech zorientovat, dalším krokem centrální banky by podle Breena mohlo být další opření se do energetických rezerv, protože ropa a plyn zůstávají pro Rusko největšími zdroji příjmů.

Centrální banka by se také mohla pokusit vyjednávat s Čínou, která podle Breena drží 13,8 % ruských devizových rezerv. Čína by případně také mohla pomoci posílit rubl.

"Ruská centrální banka by mohla změnit referenční měnu rublu na čínský jüan," řekl Breen.

Protože však Čína a Rusko nedávno uzavřely dohodu o dodávkách plynu na 30 let v eurech, nemusí být tato možnost přijatelná. Breen poznamenal, že spolupráce ze strany Pekingu není zaručena, protože západní sankce by mohly být namířeny proti Číně za pomoc Moskvě.

Podle Ariho Redborda, vedoucího právního oddělení a oddělení pro vládní záležitosti společnosti TRM Labs, která se zabývá blockchainem a řízením rizik, Rusko pravděpodobně nebude schopno udělat totéž.

"Nemyslím si, že kryptoměny jsou rozumným východiskem pro vyhýbání se sankcím," řekl Redbord. Vzhledem k velikosti ruské ekonomiky si nemyslí, že by ruská banka byla schopna na poslední chvíli vymyslet nějaké životaschopné blockchainové řešení v dostatečném rozsahu.

Otevřená účetní kniha blockchainu ztíží vládě přesun jakéhokoli většího množství kryptoměn, protože do nich budou moci nahlížet globální regulační orgány.

"Vzhledem k propojenosti globální ekonomiky toho Rusko nemůže uvnitř moc udělat," řekl. "Těchto několik příštích měsíců bude pro ruskou banku velmi, velmi obtížným obdobím."

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články