Ruská centrální banka více než zdvojnásobila klíčovou úrokovou sazbu na 20 %

Ruská centrální banka v pondělí více než zdvojnásobila klíčovou úrokovou sazbu v zemi z 9,5 % na 20 %. Důvodem je, že její měna, rubl, dosáhla rekordního minima vůči dolaru. Může za to spousta nových sankcí uvalených na Rusko ze strany Evropy a USA, kvůli invazi na Ukrajinu.

Ruská centrální banka v pondělí více než zdvojnásobila klíčovou úrokovou sazbu v zemi z 9,5 % na 20 %. Důvodem je, že její měna, rubl, dosáhla rekordního minima vůči dolaru. Může za to spousta nových sankcí uvalených  na Rusko ze strany Evropy a USA, kvůli invazi na Ukrajinu.

Podle centrální banky je zvýšení sazeb „navrženo tak, aby pomohlo kompenzovat zvýšené riziko znehodnocení rublu a inflace“.

Rubl klesl až na 119,50 za dolar, což je o neuvěřitelných 30 % méně než v pátek.

Banka také uvedla, že uvolní 733 miliard rublů (8,78 miliardy USD) v rezervách místních bank, aby posílila likviditu.

Dramatický vývoj podtrhuje obavy ze znehodnocení měny. Již nyní jsou v ruských městech vidět dlouhé fronty na výběr hotovosti u bankomatů.  Sberbank Europe, kterou vlastní ruská státní Sberbank, tvrdí, že zaznamenala „významný odliv vkladů ve velmi krátkém časovém úseku“.

O víkendu se USA, evropští spojenci a Kanada dohodli, že odříznou klíčové ruské banky od systému mezibankovního zasílání zpráv SWIFT, který spojuje více než 11 000 bank a finančních institucí ve více než 200 zemích a územích. EU také v neděli oznámila, že uzavře svůj vzdušný prostor ruským letadlům.

Volatilita na ruských trzích „ukazuje, že zmrazení aktiv ruských centrálních bank, o kterém o víkendu rozhodla EU i další západní země v čele s USA, ukazuje, o jak významný krok se jedná,“ vyjádřil se David  Marsh, předseda ekonomického think-tanku OMFIF.

"To je ve skutečnosti mnohem významnější než akce SWIFT, která prolomila tabu ze strany Německa, když se k tomu o víkendu připojilo," řekl s odkazem na sankce, které vyřadily několik ruských bank z globálního platebního systému SWIFT.

"Znamená to, že v Rusku dojde k obrovským tahanicím o dolary - viděli jsme fronty u bank a tak dále."

Rusko za posledních několik let nashromáždilo válečnou truhlu v devizových rezervách ve výši asi 630 miliard dolarů, což je nejvyšší úroveň v historii, což mu podle analytiků může pomoci ustát sankce a ztráty na příjmech z exportu.  Ale pokud budou některá z těchto aktiv zmrazena, situace se pro Rusko zcela změní.

"Ochromíme aktiva ruské centrální banky, to zmrazí její transakce" uvedla v neděli předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Ukrajinským silám se zatím daří zadržet ruský postup a udržeje si tak kontrolu nad oběma městy, Kyjevem a Charkovem, uvedlo v neděli ukrajinské ministerstvo obrany ohledně útoků.


 

Zdroje: cnbc.com; unsplash

Nejnovější články