Autor: Filip Kejval

Ruská společnost Gazprom překvapivě oznámila, že plánuje na tři dny uzavřít plynovod Nord Stream 1

Ruský státní energetický gigant Gazprom v pátek oznámil, že na tři dny mezi 31. srpnem a 2.

Ruský státní energetický gigant Gazprom v pátek oznámil, že na tři dny mezi 31. srpnem a 2. zářím uzavře plynovod Nord Stream 1.

Společnost uvedla, že plynovod vyžaduje neplánovanou údržbu, pokud však nebudou zjištěny žádné závady, bude pokračovat jako obvykle.

Evropské ceny zemního plynu, které se již pohybují blízko rekordních hodnot, v důsledku této zprávy vzrostly. Nizozemské futures kontrakty TTF, v pátek vzrostly o 2 % na více než 262 eur. Za posledních pět dní ceny vzrostly o téměř 19 %.

Plynové potrubí bylo minulý měsíc v rámci plánované roční údržby na 10 dní odstaveno. Gazprom však již dříve snížil průtok plynu na pouhých 20 % jeho kapacity s odvoláním na technické problémy. Evropští představitelé obvinili Moskvu z energetického zbrojení v odvetě za sankce uvalené po ruské invazi na Ukrajinu.

Přerušení a omezení dodávek donutily evropské státy hledat alternativní zdroje energie a mobilizovat přídělové plány před zimními měsíci. Snaží se také vytvořit dostatečné zásoby plynu v zásobnících, které by mohly použít, až se zvýší poptávka po vytápění.

Ruské omezení dodávek plynu do Evropy rozbouřilo světové energetické trhy a vyvolalo celosvětový závod o zajištění dostatečných dodávek. USA již nahradily Rusko na pozici hlavního dodavatele plynu do Evropy. A odběratelé v Asii také zvýšili nákupy plynu v očekávání masivní poptávky ze strany Evropy, která hledá alternativní zdroje.

Evropa také zvyšuje dovoz nafty ze zdrojů po celém světě, protože kontinent zachvátila energetická krize, která nutí průmysl spalovat tento ropný produkt místo stále dražšího zemního plynu.

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články