Ruská úroda pšenice by letos mohla dosáhnout rekordních 100 milionů tun, ale dokonalá bouře ekonomických podmínek brání jejímu vývozu

Rusko by letos mohlo zaznamenat velkou úrodu pšenice, která se však nemusí projevit v hojném vývozu, jenž by pomohl v boji proti světové potravinové krizi.

Rusko by letos mohlo zaznamenat velkou úrodu pšenice, která se však nemusí projevit v hojném vývozu, jenž by pomohl v boji proti světové potravinové krizi.

Podle společnosti SovEcon, která se zabývá výzkumem obilovin a olejnin v černomořském regionu, by letošní úroda pšenice v zemi mohla dosáhnout rekordních 100 milionů tun. Podle údajů amerického ministerstva zemědělství je Rusko největším světovým vývozcem pšenice a představuje přibližně pětinu světového vývozu pšenice.

Předpověď společnosti SovEcon představuje 33% nárůst oproti loňské sklizni pšenice v zemi, která podle USDA činila 75,2 milionu tun.

"Tato obrovská úroda se však plně nepromění v obrovský vývoz," řekl v pátek agentuře Bloomberg Andrej Sizov, výkonný ředitel společnosti SovEcon. Dodal, že problémy, jako jsou vyšší vládní daně vývozní poplatky a logistické překážky způsobené válkou na Ukrajině, způsobují, že ruská pšenice uvízla doma.

Podniky by také mohly bojkotovat nebo být mimořádně opatrné při obchodování se zemí.

"Přestože jsou dodávky potravin v zájmu boje proti potravinové nejistotě vyňaty ze západních sankcí, bankéři a pojišťovny se obávají obchodovat s Ruskem, zatímco lodní společnosti se zdráhají riskovat vyslání svých plavidel do konfliktní zóny," napsala 16. září Alexandra Prokopenko, nezávislá analytička.

Mezivládní Mezinárodní rada pro obiloviny předpovídá v letošním roce celosvětovou produkci pšenice ve výši 792 milionů tun, což je podle její zprávy zveřejněné ve čtvrtek více než odhad celosvětové spotřeby ve výši 785 milionů tun.

Futures na pšenici na burze Chicago Board of Trade v letošním roce zatím vzrostly přibližně o 20 % poté, co v březnu meziročně vzrostly o téměř 70 % na 12,94 USD za bušl.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články