Ruské akcie druhý den obnoveného obchodování v Moskvě klesly o 4 %, protože omezení nedokázala zastavit prodeje

Moskevský akciový index Moex skončil o 3,66 % níže, což znamená, že za celý rok poklesl o přibližně 38 %.

Ruské akcie se v pátek po měsíční pauze druhý den obchodování na moskevské burze propadly o necelá 4 %, protože přísná omezení aktivity nedokázala zastavit prodeje.

Moskevský akciový index Moex skončil o 3,66 % níže, což znamená, že za celý rok poklesl o přibližně 38 %.

Mnoho největších ruských společností skončilo hluboko v červených číslech. Energetický gigant Gazprom se propadl o 12 %, ropná společnost Lukoil o 6 % a letecká společnost Aeroflot o 18 %.

Věřitelé Sberbank a VTB, kteří byli zasaženi západními sankcemi, klesli o 3 %, resp. 8 %.

K poklesu došlo poté, co Moex ve čtvrtek vzrostl o 4,4 %, přičemž na začátku obchodování vzrostl až o 12 %, když Rusko po měsíci znovu otevřelo svůj hlavní akciový trh. Naposledy se obchodovalo 25. února, den poté, co Vladimir Putin nařídil invazi na Ukrajinu.

Vláda a centrální banka pozastavily obchodování, protože se snažily omezit obrovský prodejní tlak na ruská aktiva a zabránit zahraničním investorům ve stahování hotovosti. Moex se v den ruské invaze na Ukrajinu propadl až o 50 %.

Obchodování v Moskvě bylo sice obnoveno, ale burza zavedla přísná omezení činnosti.

Obchodování bylo zahájeno pouze s 33 největšími společnostmi, obchodní den byl zkrácen na něco málo přes čtyři hodiny, cizinci nesmějí prodávat ruská aktiva a krátký prodej (shortování) je zakázáno.

Ruská vláda je připravena poskytnout 10 miliard dolarů ze svého státního investičního fondu na podporu finančních trhů. Zatím však není jasné, zda se tyto peníze dostaly na trh.

Tato pravidla velmi ztížila velkým americkým a globálním institucionálním investorům snížit svou expozici vůči Rusku, což mnozí z nich přislíbili. Cizinci vlastní přibližně polovinu akcií na trhu.

Ekonomický poradce Bílého domu Daleep Singh ve čtvrtek označil znovuotevření moskevské burzy za "šarádu".

"Nejedná se o skutečný trh ani o udržitelný model, což jen podtrhuje izolaci Ruska od globálního finančního systému," uvedl v prohlášení.

Ben Laidler, globální tržní stratég obchodní platformy eToro (přečtěte si naši recenzi eToro), řekl ve čtvrtek: "Myslím, že to bude dlouhá cesta zpět k plně funkčnímu trhu."

Uvedl, že vyhlídky ruských akcií, které jsou v letošním roce nejhorší na světě, nejsou dobré. "Rusko bude mít obrovskou recesi," řekl. "K tomu se přidávají sankce a všechno ostatní."

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články