Ruské akcie opět klesají, protože moskevská burza po měsíční odstávce rozšířila obchodování na všechny akcie

Ruské akcie v pondělí opět klesly, protože moskevská burza po měsíčním uzavření trhu rozšířila obchodování na všechny akcie.

Ruské akcie v pondělí opět klesly, protože moskevská burza po měsíčním uzavření trhu rozšířila obchodování na všechny akcie.

Zhruba dvě a půl hodiny po začátku zkrácené čtyřhodinové seance klesl hlavní index Moex o 1,6 %.

Moskevská burza v pondělí rozšířila obchodování na všechny ruské akcie. Minulý týden předběžně obnovila obchodování s 33 největšími společnostmi, protože trh pozastavila od 25. února, tedy den po ruské invazi na Ukrajinu.

Akcie ve čtvrtek vzrostly přibližně o 4 %, ale v pátek o podobnou hodnotu klesly. Od pondělí se index letos propadl o zhruba 40 %, přičemž v den zahájení invaze na Ukrajinu se propadl o 33 %. Ruské akcie si v roce 2022 vedly nejhůře na světě.

Úřady zavedly omezení ve snaze omezit škody na ruském majetku. Obchodní den byl zkrácen na čtyři hodiny, cizinci mají zakázáno prodávat akcie a zakázán je také prodej nakrátko, kdy investoři sázejí na pokles ceny akcií.

Vláda nařídila státnímu investičnímu fondu, aby vyčlenil 10 miliard dolarů na potenciální podporu finančních trhů. Agentura Bloomberg však v pátek uvedla, že tyto peníze zatím nebyly použity.

Západní investoři se snaží snížit svou angažovanost v Rusku, které se stalo mezinárodním vyvrhelem a které podle očekávání vstoupí do brutální krize.

Minulý týden USA označily znovuotevření moskevské burzy za "šarádu". Ekonomický poradce Bílého domu Daleep Singh řekl: "Toto není skutečný trh a není to udržitelný model."

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články