Rusko buduje nový systém splácení dluhopisů, aby obešlo americké sankce a vyhnulo se historické platební neschopnosti

Podle zprávy moskevských novin plánuje Rusko vytvořit nový systém řízení plateb svých zahraničních dluhopisů, aby odvrátilo historickou platební neschopnost.

Podle zprávy moskevských novin plánuje Rusko vytvořit nový systém řízení plateb svých zahraničních dluhopisů, aby odvrátilo historickou platební neschopnost.

Nový systém by byl zrcadlovým obrazem systému, který Rusko zavedlo pro vývoz zemního plynu, uvedl v pondělí list Vedomosti s odvoláním na ministra financí Antona Siluanova.

V rámci systému výplaty dluhopisů si investoři budou muset otevřít účet v cizí měně a rublu v ruské bance a poskytnout pokyny umožňující výměnu, uvedl Siluanov.

Tento systém by Rusku umožnil provádět platby za dluhopisy v rublech, které by byly následně vyměněny, a investor by tak mohl obdržet platbu ve správné měně.

"Nyní tento mechanismus dokončujeme, budeme o něm jednat ve vládě. Poté přijdeme s nabídkou pro naše investory," řekl Siluanov.

Rusko od své invaze na Ukrajinu koncem února pokračuje ve splácení svých dluhopisů v cizí měně, přestože se všeobecně očekávalo, že poprvé od roku 1918 nesplatí své závazky.

Její úkol se však minulý týden ztížil, když americké ministerstvo financí nechalo vypršet platnost klíčové sankční výjimky. To znamená, že americké instituce nemohou přijímat platby za dluhopisy z Ruska, aniž by porušily sankce.

Siluanov řekl listu Vedomosti, že nový platební systém umožní Rusku obejít celou infrastrukturu západního finančního systému. Platby by se prováděly pouze prostřednictvím ruského Národního depozitáře zúčtování.

Ministr financí v pátek ve státní televizi uvedl, že Rusko bude provádět platby dluhopisů denominovaných v eurech v eurech, protože EU platby nezakázala, uvedla agentura Bloomberg.

Spojené státy však daly jasně najevo, že chtějí Rusku ztížit život, a proto se západní investoři mohou zdráhat s těmito plány souhlasit, uvedl Timothy Ash, stratég společnosti BlueBay Asset Management.

"Pokud jste evropská banka s významnými aktivitami v USA, pravděpodobně odmítnete, protože se obáváte, že se zapojíte do sekundárních amerických sankcí," uvedl.

Rusko mělo minulý týden splatné zahraniční dluhopisy v hodnotě 100 milionů dolarů, a to jak v eurech, tak v dolarech. Agentura Bloomberg uvedla, že v pátek nedorazily peníze na účty investorů.

Podle seznamu sestaveného analytiky banky JPMorgan zbývá Ruské vládě v letošním roce zaplatit více než 1,8 miliardy dolarů.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články