Autor: Adam Spáčil

Rusko by mohlo snížit atraktivitu dolaru zápornými úrokovými sazbami na vklady, aby pomohlo zvýšit hodnotu čínského jüanu a dalších měn

Ruská centrální banka by mohla zavést záporné úrokové sazby na některé dolarové a eurové vklady, aby podpořila používání jiných měn, zejména čínského jüanu.

Ruská centrální banka by mohla zavést záporné úrokové sazby na některé dolarové a eurové vklady, aby podpořila používání jiných měn, zejména čínského jüanu.

Sankce Západu, které zmrazily přibližně polovinu zlatých a měnových rezerv země ve výši 640 miliard dolarů, stejně jako úvahy o zabavení zmrazených aktiv, by mohly inspirovat další banky v Asii a na Blízkém východě k přehodnocení jejich vlastní devizové politiky, uvedla centrální banka ve zprávě podle agentury Reuters.

"Jedním z důsledků uvalených sankčních omezení na devizový trh byla tendence k většímu využívání měn alternativních k americkému dolaru a euru," uvádí zpráva, přičemž zmiňuje zejména čínskou měnu.

Dodává, že zavedení záporných úrokových sazeb na dolarové a eurové vklady by urychlilo přechod od těchto dvou oblíbených měn.

Záporné sazby by mohly zasáhnout devizové vklady podniků v bankách, ale ne retailové účty, uvedla podle agentury Reuters viceguvernérka centrální banky Ksenia Ydaeva.

Obchodování s jüanem a rublem mezitím od ruské invaze na Ukrajinu vzrostlo o více než 1 000 %, což je ukazatel, který by mohl signalizovat, že Čína a Rusko posilují své vazby, protože se snaží omezit vliv USA uprostřed rostoucího napětí.

Začátkem letošního roku Moskva a Peking oznámily přátelství "bez hranic", které bylo přímo zaměřeno proti vlivu USA na světovou ekonomiku.

Obchod Číny s Ruskem vzrostl v březnu meziročně o 12 %, tedy rychleji než obchod se zbytkem světa.

V dubnu Rusko uvedlo, že očekává, že obchod s Čínou dosáhne do roku 2024 hodnoty 200 miliard dolarů, zatímco loni to bylo zhruba 150 miliard dolarů.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články