Autor: Filip Kejval

Rusko čelí nejhorší recesi za posledních 30 let

Ruské mladé lidi, kteří vstupují na trh práce a usilují o vysokoškolské vzdělání, čeká těžká cesta.

Ruské mladé lidi, kteří vstupují na trh práce a usilují o vysokoškolské vzdělání, čeká těžká cesta.

Od ruské invaze na Ukrajinu z Ruska houfně odcházejí nadnárodní společnosti a sankce ze strany hlavních světových ekonomik se stupňují. Na ruských univerzitách mezitím dochází ke změnám, které studentům v zemi ztěžují možnost získat vysokoškolské vzdělání jinde.

"V mnoha ohledech vstupujeme na neprobádané území," uvedl pro Insider Hassan Malik, vedoucí analytik bostonské poradenské společnosti Loomis Sayles, která se zabývá investičním managementem.

Odborníci uvedli, že po pouhých měsících války je nemožné vyčíslit dopad války na ruskou mládež. Uvedli však také, že generace, která vyrostla za prezidentství Vladimira Putina - které začalo v roce 2012 -, nyní zažívá zcela jiné Rusko, než v jakém vyrůstala.

Tato skupina mladých lidí, volně označovaná jako "Putinova generace", vyrůstala v době svého formování a znala pouze jednoho prezidenta a podle Wilsonova centra je jí mezi 17 a 25 lety. Vyrůstali na McDonaldu, sledovali nejnovější hollywoodské filmy a psali na Instagram - to vše je po ruské invazi na Ukrajinu koncem února v Rusku již nedostupné.

Nadnárodní společnosti hromadně odcházejí, což omezuje profesní příležitosti.

Stejně jako v mnoha jiných zemích, i v Rusku platí, že dobré vzdělání otevírá dveře nejen k domácím zaměstnavatelům, ale také k nadnárodním společnostem, které poskytují zaměstnancům možnost volně vstupovat na evropský trh práce a opouštět jej. Tato okna se rychle zavírají.

"Mnoho nadnárodních korporací slibovalo dobrou a stabilní kariéru, kde lze postupovat podle svých zásluh v rámci tradičního západního kapitalistického modelu," řekl Andrew Lohsen, pracovník programu Evropa, Rusko a Eurasie v Centru pro strategická a mezinárodní studia. "Tyto příležitosti vysychají s tím, jak tyto společnosti opouštějí Rusko, a některá odvětví, která slibovala vysoké platy, začínají být omezována sankcemi."

Lohsen uvedl jako příklady odvětví, z nichž houfně odcházejí nadnárodní společnosti, ropa a zemní plyn, což znamená nejistou budoucnost pro ty, kteří chtějí vstoupit do těchto významných odvětví. Začátkem tohoto měsíce američtí technologičtí giganti IBM a Microsoft propustili v Rusku stovky zaměstnanců, protože společnosti se z trhu nadále stahují.

Takové odchody se netýkají jen trhu práce. Omezí také vzdělávání a profesní sítě ruských odborníků, řekl Malik v rozhovoru pro Insider.

V reakci na to mnoho ruských technologických zaměstnanců odchází. Zatímco mnozí z nich odešli ze strachu, že budou odvedeni do války, někteří uvedli, že je k odchodu vedl dopad sankcí na jejich pracovní místa.

V dubnu Světová banka uvedla, že ruská ekonomika v roce 2022 poklesne o 11,2 %, což představuje nejhorší hospodářský pokles za posledních třicet let od rozpadu Sovětského svazu.

Ruské univerzity a školství potlačují otevřenou diskusi a prosazují myšlení shora dolů

Odborníci, s nimiž Insider hovořil, rovněž vyjádřili obavy o budoucnost ruského akademického systému, protože země se chystá opustit Boloňský proces, v jehož rámci evropské vlády sjednocují vzdělávací standardy a kvalifikace.

"To znamená, že Rusové, kteří uvažují o získání vysokoškolského vzdělání v Evropě - zejména odborného nebo doktorského - budou mít nyní mnohem těžší pokusit se dostat na evropské univerzity," řekl Lohsen pro Insider. Rusko se plánuje vrátit k sovětskému standardu, což velmi ztěžuje ověřování akademických titulů na jakýchkoli evropských univerzitách, dodal.

Evropská akademická obec je obzvláště znepokojena svobodou otevřené debaty v Rusku poté, co 700 rektorů a rektorů ruských univerzit podepsalo po devíti dnech invaze dopis, v němž podpořili kremelskou verzi událostí, a sice že Moskva usiluje o "demilitarizaci a denacifikaci" Ukrajiny, uvedl časopis Times Higher Education s odvoláním na dopis, který byl mezitím stažen.

"Jsme svědky politizace vzdělávacího systému, a to shora dolů," řekl Lohsen. "V ruském školství dochází ke skutečně prudkému obratu směrem k přijetí státního narativu a vyloučení jakýchkoli pochybností či alternativ a k trestání těch, kteří vybočí z řady."

Malik uvedl, že se v minulosti účastnil konferencí s ruskými a mezinárodními institucemi, kde docházelo k dynamické výměně názorů. Nyní si myslí, že by to bylo velmi obtížné, zejména proto, že Rusko v březnu přijalo zákon, podle něhož by osoby úmyslně šířící "falešné" zprávy o armádě mohly být uvězněny až na 15 let.

Politický převrat je nepravděpodobný, i když jsou Rusové nespokojení, říkají odborníci

Ačkoli situace vypadá chmurně, Moskva v posledních letech posiluje propagandu, aby podpořila shora řízenou strukturu se státem, armádou a církví v jádru ruské společnosti, řekl Lohsen. Spolu s prostředím hromadných sdělovacích prostředků, které jsou z velké části kontrolovány státem nebo jsou napojeny na Kreml, mohou taková sdělení odvést pozornost obyvatelstva od hrozících ekonomických potíží, dodal.

Někteří mladí Rusové, kteří nejsou spokojeni s Putinovou vládou, uprchli ze země po vypuknutí války. Pro Rusy, kteří chtějí začít znovu mimo svou vlast, však existují každodenní praktické problémy, jako jsou dlouhodobá víza, zaměstnání a finanční zdroje, které jsou nyní kvůli sankcím za válku hůře dostupné, uvedli Malik a Lohsen pro Insider.

Uvnitř Ruska podpora války přetrvává. Koncem května provedla nezávislá ruská agentura pro průzkum veřejného mínění Levada Center průzkum mezi 1 634 Rusy a zjistila, že válku podporuje 60 % Rusů ve věku 18 až 24 let.

Máloco nasvědčuje tomu, že se něco změní na politické scéně - i když existují skupiny nespokojenců, řekl Malik.

"Revoluce je pravděpodobnější v demokracii než v autokracii, protože v demokracii stačí uspořádat volby," řekl pro Insider. Koneckonců, ekonomické podmínky v bývalém Sovětském svazu byly horší, než jaké jsou nyní v Rusku - ale po celá desetiletí se nic nezměnilo, dodal.

"Aby se nespokojenost promítla do změny politiky, natož do změny režimu v autokracii, je velmi vysoká laťka," řekl.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články