Rusko má zásoby zlata v hodnotě 140 miliard dolarů, ale nikdo je nechce koupit

Stejně jako cena ropy, i cena zlata prožívá od zahájení ruské invaze na Ukrajinu divokou jízdu.

Stejně jako cena ropy, i cena zlata prožívá od zahájení ruské invaze na Ukrajinu divokou jízdu.

Stejně jako ropy má Rusko i jedny z největších světových zásob zlata - přibližně 2 300 tun v hodnotě téměř 140 miliard dolarů.

Obrovské zásoby drahého kovu byly vytvořeny v průběhu posledního desetiletí a půl a měly být jakousi ekonomickou pojistkou země.

Stejně jako v případě ropy však sankce Rusku neuvěřitelně ztěžují možnost reálně využít zlato, které vlastní/p>

"Proto si koupili zlato. Bylo to právě pro takovou situaci," řekl agentuře Bloomberg Fergal O'Connor, přednášející na Cork University Business School v Irsku. "Ale pokud s Ruskem nikdo nebude obchodovat, zlato jim nepomůže."

Minulý týden zakázal londýnský trh se zlatem - nejdůležitější světové centrum pro zlato - všechny slitky z ruských rafinerií, čímž je fakticky vyřadil z celosvětového obchodu.

Americký Senát na tento krok navázal novým návrhem zákona, který by občanům USA zakázal provádět jakékoli transakce s ruským zlatem.

"Obrovské zásoby zlata v Rusku jsou jedním z mála zbývajících aktiv, která může Putin využít k tomu, aby ekonomika jeho země ještě více neklesla," uvedl ve svém prohlášení nezávislý senátor Angus King z Maine. "Uvalením sankcí na tyto zásoby ještě více izolujeme Rusko od světové ekonomiky a zvýšíme obtížnost Putinova stále nákladnějšího vojenského tažení."

Podle prohlášení ruské centrální banky se zdá, že i bez zahraničních kupců je domácí poptávka po zlatě vysoká.

Pokud bude měna vůči americkému dolaru i nadále klesat, stratég Credit Suisse Zoltan Pozsar řekl agentuře Bloomberg, že země by mohla zásoby využít k efektivnímu návratu ke zlatému standardu a použít je jako "kotvu" prodejem za pevnou cenu v rublech.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články