Rusko možná bude muset znovu začít prodávat zemní plyn do Evropy, což by ale podle šéfa Citi pro komodity maximalizovalo příjmy Moskvy

Rusko by mohlo vydělat více peněz, kdyby obnovilo tok zemního plynu v klíčových zimních měsících, tvrdí vedoucí globálního komoditního výzkumu Citigroup.

Rusko by mohlo vydělat více peněz, kdyby obnovilo tok zemního plynu v klíčových zimních měsících, tvrdí vedoucí globálního komoditního výzkumu Citigroup.

Státem řízený energetický gigant Gazprom minulý týden zastavil dodávky plynu do Evropy prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1. Možnost Ruska prodávat plyn jinde prostřednictvím plynovodů je však většinou omezena na bývalé sovětské republiky, které nejsou dostatečně velké, aby vyvážily objemy, které šly do Evropy, řekl Ed Morse v rozhovoru pro televizi Bloomberg.

"Rusku brzy dojdou místa, kde může plyn prodávat," řekl.

Ruští představitelé uvedli, že toky plynu nebudou obnoveny, dokud nebudou zrušeny sankce Evropské unie, což vyvolává další obavy, jak národy vydrží v nadcházejících měsících.

Podle Morseho však může být obnovení dodávek plynu na kontinent z finančního hlediska v nejlepším zájmu Ruska.

"V určitém okamžiku by Rusko mohlo říci 'hele, chceme maximalizovat příjmy, které získáváme ze zemního plynu'."

Morse dodal, že by ho nepřekvapilo, kdyby Rusko obnovilo dodávky plynu poté, co evropské země začnou ukončovat snahy o vytvoření dostatečných zásob na zimu - "a Rusko na tom vydělá spoustu peněz."

Evropa si bude muset počkat do poloviny desetiletí nebo později, aby byla ve stavu, kdy bude moci zcela nahradit ruský zemní plyn dodávkami z USA a Kataru, předpověděl, protože budování zařízení na zkapalňování plynu bude trvat roky.

Šéfka globální komoditní banky RBC Helima Croftová mezitím předpověděla, že úplné zastavení dodávek ruského plynu uvrhne Evropu do několikaleté nouze.

"Nemusí jít o krizi jen pro tuto zimu," řekla Croftová v úterý v rozhovoru pro CNBC. "Mohla by to být krize na několik zim, protože pokud nebude žádný plyn, bude mít Evropa do budoucna obrovský problém se zásobováním."

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články