Autor: Filip Kejval

Rusko prohlásilo, že bude přijímat bitcoiny za vývoz ropy a plynu ze zemí, jako je Čína a Turecko

Ruský ministr energetiky prohlásil, že země je ochotna přijímat bitcoiny výměnou za vývoz ropy a plynu ze zemí, jako je Čína a Turecko, protože rozsáhlé sankce kvůli válce na Ukrajině zasáhly do obchodu.

Ruský ministr energetiky prohlásil, že země je ochotna přijímat bitcoiny výměnou za vývoz ropy a plynu ze zemí, jako je Čína a Turecko, protože rozsáhlé sankce kvůli válce na Ukrajině zasáhly do obchodu.

Na tiskové konferenci, kterou ve čtvrtek přenášela televize, Pavel Zavalnyj podle překladu uvedl, že západní země mohou platit rublem a zlatem, pokud chtějí nakupovat ruskou energii.

Pro "spřátelené" země, jako je Čína a Turecko, je však otevřený platbám v jejich vlastních měnách - nebo dokonce v přední kryptoměně, řekl.

"Již dlouho navrhujeme Číně, aby přešla na zúčtování v národních měnách za rubly a jüany," řekl Zavalnyj. "V případě Turecka to budou liry a rubly."

"Můžete také obchodovat s bitcoiny," dodal.

Mnoho kupujících se kvůli západním sankcím stále více vyhýbá ruské ropě, což vede k tomu, že se obchod přesouvá do zemí, které hledají výhodné ceny, jako je Čína a Indie. Spojené státy a Velká Británie uvalily embargo na Rusky vývoz energií, ačkoli Evropská unie, která je na dovozu energií více závislá, zatím k zákazu obchodu nepřistoupila. Výroky Zavalného naznačují, že se Rusko začalo pružněji stavět k používání alternativ k euru nebo americkému dolaru - dominantní měně v mezinárodním obchodě.

Energie je pro Rusko nejdůležitějším zdrojem příjmů. V roce 2021 přinesl obchod s ropou a plynem zemi podle agentury Reuters příjmy ve výši 119 miliard dolarů.

Zavalnyj také řekl, že podporuje rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina prodávat zemní plyn nepřátelským zemím v rublech. Tento krok způsobil, že ceny zemního plynu v Evropě ve středu vzrostly o 30 %, když oslabený rubl vzrostl na třítýdenní maximum za hranicí 95 vůči dolaru.

"Pokud chtějí nakupovat, ať platí buď v tvrdé měně, a to je pro nás zlato, nebo ať platí tak, jak je to pro nás výhodné, to je národní měna," řekl Zavalnyj a zopakoval Putinův požadavek.

Není jasné, jak by ruské přijetí bitcoinu fungovalo v Číně, protože Peking loni prohlásil všechny transakce související s kryptoměnami za nezákonné. Zakázal také zahraničním burzám poskytovat služby čínským rezidentům.

Putin v roce 2021 uvedl, že uznává hodnotu kryptoměn, ale řekl, že je příliš brzy na to, aby zhodnotil jejich užitečnost pro přeshraniční platby v obchodu s ropou. Přesto uvedl, že Rusko by se rádo vzdalo plateb v dolarech.

Ještě před invazí na Ukrajinu však Rusko začátkem února přistoupilo k oficiálnímu uznání bitcoinu a dalších kryptoaktiv jako měny.

V době, kdy se objevily zprávy o Zavalného komentářích, cena bitcoinu prudce vzrostla. Podle údajů společnosti CoinGecko kryptoměna v pátek naposledy vzrostla o 2 % na 43 851 USD.

Ruským bankám bylo zablokováno používání mezinárodního platebního systému SWIFT a několik podniků přešlo k samosankcím, aby nemohly poskytovat služby v zemi.

Tyto sankce přiměly Rusko k hledání alternativ k běžným kanálům. Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová tento týden zdůraznila, že ruský soukromý sektor využívá kryptoměny k obcházení sankcí.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články