Autor: Adam Spáčil

Rusko prohlásilo, že své rezervy doplní o 3,2 miliardy dolarů z výnosů z ropy a plynu, aby čelilo sankcím, protože země čelí první platební neschopnosti za více než sto let

Rusko posílí své státní rezervy o 273,4 miliardy rublů (3,2 miliardy dolarů) z prodeje ropy a plynu, uvedl v neděli Kreml.

Rusko posílí své státní rezervy o 273,4 miliardy rublů (3,2 miliardy dolarů) z prodeje ropy a plynu, uvedl v neděli Kreml.

Finanční prostředky budou použity "na realizaci opatření zaměřených na zajištění stability ekonomiky tváří v tvář vnějším sankcím", uvedla ruská vláda ve svém prohlášení. Navýšení rezerv bude financovat prostřednictvím "dodatečných příjmů z ropy a plynu získaných v prvním čtvrtletí roku 2022", pokračuje prohlášení.

Podle prohlášení Kremlu byl rezervní fond ruské vlády vytvořen k financování nepředvídaných výdajů a významných opatření, která nebyla zahrnuta do státního rozpočtu.

Rusko je energetická velmoc. Podle Mezinárodní agentury pro energii se tato země podílí 45 % na dovozu plynu do Evropské unie (EU). Ceny energií letos prudce vzrostly v důsledku války na Ukrajině kvůli obavám z narušení obchodu kvůli poškození infrastruktury a sankcím proti Rusku.

EU se snaží odříznout od dovozu ruských energetických produktů v důsledku zvěrstev, která tato země páchá na Ukrajině. Zakazuje ruské uhlí a zvažuje uvalení ropného embarga. O zákazu zemního plynu se však obchodní blok vzhledem ke své závislosti na tomto palivu nezmínil. Německo - největší evropská ekonomika - je na ruském plynu obzvláště závislé.

Od ruské invaze na Ukrajinu zaplatila EU za ruskou energii 38 miliard dolarů, uvedl ve středu vysoký představitel EU. To pomohlo přispět k ruským devizovým rezervám, které v týdnu končícím 1. dubna mírně vzrostly, oznámila ve čtvrtek ruská centrální banka.

Navzdory rozsáhlým sankcím se zdálo, že se ruská pokladna drží. Země splácela svůj zahraniční dluh včas až do minulého pondělí, kdy americké ministerstvo financí zablokovalo platbu země v dolarech držených v amerických bankách.

Ratingová agentura S&P Global v sobotu snížila hodnocení ruských plateb v cizí měně na "selektivní selhání". Rusko naposledy nesplácelo svůj zahraniční dluh v roce 1917 během bolševické revoluce.

Bývalý hlavní ekonomický poradce ruského prezidenta Vladimira Putina řekl BBC, že Rusko ukončí válku na Ukrajině do měsíce nebo dvou, pokud západní země uvalí "skutečné embargo na vývoz ropy a plynu z Ruska".

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články