Autor: Adam Spáčil

Rusko se snaží odvrátit historickou platební neschopnost posledními splátkami dolarových dluhopisů

Zdá se, že Rusko v pátek odvrátilo historickou platební neschopnost tím, že využilo své domácí rezervy a pokusilo se uhradit dlužné platby v dolarech za své mezinárodní dluhové závazky.

Zdá se, že Rusko v pátek odvrátilo historickou platební neschopnost tím, že využilo své domácí rezervy a pokusilo se uhradit dlužné platby v dolarech za své mezinárodní dluhové závazky.

Ruské ministerstvo financí dříve v pátek uvedlo, že se pokusilo provést platby v dolarech, což je dramatický obrat poté, co se země dříve snažila provést platby ze svých dluhopisů denominovaných v dolarech v ruských rublech.

Ministerstvo podle agentury Reuters uvedlo, že provedlo platbu 564,8 milionu dolarů z eurobondu na rok 2022 a platbu 84,4 milionu dolarů z eurobondu na rok 2042, přičemž obě platby byly provedeny v dolarech, což bylo původně stanoveno v dohodách o dluhu.

Finanční prostředky byly údajně převedeny do londýnské pobočky Citibank, ale není jasné, zda se dostanou k adresátům. Platby měly být provedeny v dubnu a před oficiálním nesplácením 4. května vstoupily do 30denního odkladu.

Ruské státní dluhopisy v pátek odpoledne po zprávě z ministerstva financí posílily. Avšak blízcí pozorovatelé Moskvy, jako je Timothy Ash, stratég pro rozvíjející se trhy ve společnosti BlueBay Asset Management, si nebyli jisti, zda se ještě dokáže vyhnout platební neschopnosti.

"Výbor pro CDS [výbor pro stanovení úvěrových derivátů] již rozhodl o selhání, takže je to docela mimořádné... dluhopisy silně rostou... šílené," uvedl v pátek odpoledne v bleskové poznámce.

Vysoce postavený americký představitel později v pátek uvedl, že Rusko nemobilizovalo peníze prostřednictvím amerického systému a že platby se týkaly nových finančních prostředků.

"Hlavní obavou bylo, zda použijí prostředky, které byly imobilizovány v USA, nebo zda použijí peníze, které používaly na podporu rublu a válečného úsilí. Zdá se, že pocházely z této hromady peněz, protože jsme nepovolili žádné transakce s imobilizovanými prostředky v USA," uvedl podle agentury Reuters úředník.

Mluvčí Úřadu pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) amerického ministerstva financí nebyl na dotaz CNBC k dispozici.

Přibližně polovina rozsáhlých ruských devizových rezerv byla zmrazena v důsledku trestních hospodářských sankcí, které na Rusko uvalily mezinárodní mocnosti po jeho invazi na Ukrajinu.

Dne 4. dubna Rusko provedlo platbu dvou státních dluhopisů, které mají být splatné v letech 2022 a 2042, v místní měně, nikoli v dolarech, jak mu ukládají podmínky smlouvy.

Ratingová agentura Moody's ve svém nedávném prohlášení uvedla, že tato odchylka od platebních podmínek v původních smlouvách o dluhopisech může být považována za selhání, pokud nedojde k nápravě do konce měsíční lhůty pro odklad splátek, která uplyne 4. května.

"Smlouvy o dluhopisech neobsahují ustanovení o splácení v jiné měně než v dolarech. Ačkoli eurobondy vydané po roce 2018 umožňují za určitých podmínek splácení v rublech, dluhopisy vydané před rokem 2018 (včetně dluhopisů na roky 2022 a 2042) buď tuto alternativní měnovou doložku neobsahují, nebo umožňují splácení pouze v jiných tvrdých měnách (dolar, euro, libra šterlinků nebo švýcarský frank)," uvedli analytici ze skupiny státního rizika agentury Moody's.

Ratingová agentura uvedla, že nevěří, že investoři získali smluvní příslib v cizí měně v den splatnosti platby.

Agentura S&P Global Ratings rovněž snížila rating zahraničního dluhu Ruska na selektivní selhání po platbě v rublech ze 4. dubna.

Pokus o platbu v rublech přišel poté, co americké ministerstvo financí počátkem dubna odmítlo udělit výjimku, aby ruské platby zahraničním držitelům dluhopisů proběhly navzdory americkým sankcím, což bylo zvláštní povolení udělené v březnu.

Tímto krokem Kreml zabránil držitelům svého státního dluhu zaplatit více než 600 miliony dolarů z dolarových rezerv držených u amerických finančních institucí. Cílem bylo donutit Rusko, aby buď spotřebovalo větší část svých vlastních dolarových rezerv, nebo se smířilo s prvním nesplácením zahraničního dluhu za více než sto let.

Zatímco sankce uvalené po ruské invazi na Ukrajinu již zmrazily devizové rezervy ruské centrální banky uložené v amerických bankách, ministerstvo financí umožnilo Moskvě tyto prostředky v jednotlivých případech použít k plnění závazků z kupónových plateb dluhu denominovaného v dolarech.

Zdálo se, že Rusko v březnu odvrátilo historickou platební neschopnost, když uhradilo úroky ve výši 117 milionů dolarů ze dvou státních eurobondů denominovaných v dolarech poté, co se spekulovalo, že se možná pokusilo zaplatit v rublech.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov tehdy prohlásil, že případné neplnění závazků by bylo "čistě umělé", protože Rusko má prostředky potřebné k plnění svých zahraničních dluhových závazků, ale brání mu v tom západní sankce.

Ve středu by Moskva poprvé od bolševické revoluce v roce 1917 nesplácela svůj zahraniční dluh a mohlo by to vyvolat nepřehledné období právních sporů.

Ruský ministr financí Anton Siluanov minulý měsíc prokremelským novinám Izvestija řekl, že Rusko podnikne právní kroky, pokud bude sankcemi donuceno k platební neschopnosti.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články