Rusko-Ukrajinská hranice: NATO varuje před hromaděním armády

Šéf NATO vyzval Rusko, aby bylo transparentní ohledně svých vojenských plánů po zvýšení počtu svých vojáků na jeho hranici s Ukrajinou.

Šéf NATO vyzval Rusko, aby bylo transparentní ohledně svých vojenských plánů po zvýšení počtu svých vojáků na jeho hranici s Ukrajinou. Jens Stoltenberg (generální tajemník NATO) uvedl, že v posledních týdnech bylo na hranici pozorováno "velké a neobvyklé" hromadění ruských sil. Promluvil z důvodu spekulací, že by Rusko mohlo plánovat invazi na Ukrajinu. Moskva tyto obavy odmítla, oznámila, že jsou "alarmistické" a stěžovala si na rostoucí aktivity NATO v regionu. Stoltenberg po jednání v Bruselu s ukrajinským ministrem zahraničí řekl, že důležité je zastavit to, aby se napětí vymklo kontrole. Dále varoval Rusko před jakýmkoli agresivním jednáním. 

Připravuje se Rusko na invazi na Ukrajinu? Stoltenberg řekl: "Vidíme neobvyklou koncentraci vojáků a víme, že Rusko bylo ochotno použít tyto vojenské schopnosti již dříve k provedení agresivních akcí proti Ukrajině." Velká část ruských sil je na Krymu, poloostrově, který Rusko zabralo v roce 2014. Vojska se také shromažďují na východě Ukrajiny v oblasti Luhanska a Doněcka, které jsou pod kontrolou separatistů podporovaných Ruskem. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že poblíž hranic bylo asi 100 000 ruských vojáků. Stoltenberg řekl, že nahromadění vojáků bylo nebezpečné, neboť se zkrátila doba varování, pokud by se Rusko rozhodlo provézt vojenskou agresivní akci proti Ukrajině. Mluvní britského premiéra Borise Johnsona uvedlo, že podpoří Ukrajinu "tváří v tvář" ruskému nepřátelství. Také nejvyšší britský důstojník v neděli uvedl, že "musíme být ve střehu" ohledně situace. Generál Nick Carter uvedl, že zřetelně doufal, že nedojde k válce s Ruskem, ale NATO musí být připraveno. Naznačil, že Rusko využívá jako rozptýlení od svých aktivit v blízkosti Ukrajiny hraniční krizi mezi Běloruskem a Polskem. Ruský prezident Vladimir Putin také řekl státní televizi v Moskvě, že má obavy z vojenského cvičení válečných lodí NATO v Černém moři u Krymu.

Zdroje: bbc.com; freepik.com

Nejnovější články