Ruský miliardář Roman Abramovič řekl, že prodá fotbalový klub Chelsea

Ruský miliardář Roman Abramovič ve středu řekl, že prodá fotbalový klub Chelsea v Anglii, což je dramatický krok, který je reakcí na rozhořčení nad ruskou invazí na Ukrajinu.

Ruský miliardář Roman Abramovič ve středu řekl, že prodá fotbalový klub Chelsea v Anglii, což je dramatický krok, který je reakcí na rozhořčení nad ruskou invazí na Ukrajinu.

Abramovič zároveň oznámil, že pověřil renomovaný tým, aby založil nadaci, která použije všechny čisté výnosy z prodeje Chelsea na „prospěch všech obětí války na Ukrajině“.

Oznámení o prodeji přišlo necelý týden poté, co miliardář řekl, že převádí správcovství klubu na správce charitativní nadace, a po telefonátech, že Abramovič čelí sankcím ze Spojeného království.

"Jak jsem uvedl dříve, vždy jsem rozhodoval v nejlepším zájmu klubu," uvedl Abramovič v prohlášení. "V současné situaci jsem se proto rozhodl klub prodat, protože se domnívám, že je to v nejlepším zájmu klubu, fanoušků, zaměstnanců a také sponzorů a partnerů klubu."

"Prosím, vězte, že to bylo neuvěřitelně těžké rozhodnutí a bolí mě, že se musím rozloučit s klubem tímto způsobem," dodal.

V úterý ukrajinský obhájce konfrontoval britského premiéra Borise Johnsona ohledně nedostatků sankcí vůči Abramovičovi.

„Mluvíte o dalších sankcích, pane premiére. Ale Roman Abramovič není sankcionován. Je v Londýně. Jeho děti nejsou v bombardování. Jeho děti jsou tam, v Londýně,“ řekla obhájkyně Daria Kaleniuk, výkonná ředitelka Centra pro boj proti korupci.

Abramovič koupil Chelsea, která sídlí v Londýně, v roce 2003. Během jeho působení vyhrála Chelsea pětkrát titul v nejvyšší anglické fotbalové divizi, Premier League a prestižní FA Cup. Klub také dvakrát vyhrál titul Ligy mistrů UEFA. Chelsea je aktuálně na třetím místě Premier League za vedoucím Manchesterem City a Liverpoolem.

Zdroje: cnbc.com, unsplash.com

Nejnovější články