Autor: Adam Spáčil

Ruský rubl se dostal na rekordní minimum, Ruské akciové indexy se propadly až o 50 % v důsledku útoku Putinových sil na Ukrajinu

Ruský rubl se ve čtvrtek propadl na rekordní minimum vůči dolaru poté, co vůdce země, prezident Vladimir Putin, nařídil útok na Ukrajinu.

Ruský rubl se ve čtvrtek propadl na rekordní minimum vůči dolaru poté, co vůdce země, prezident Vladimir Putin, nařídil útok na Ukrajinu.

Kurz dolaru vůči rublu vzrostl až o 7 %, dokud centrální banka neoznámila, že bude na devizovém trhu intervenovat řadou mimořádných opatření na ochranu měny před úplným propadem. "Ruská centrální banka použije všechny nezbytné nástroje k udržení finanční stability a kontinuity podnikání finančních institucí," uvedla ve svém prohlášení. Naposledy se rubl vůči dolaru pohyboval o 3,6 % níže kolem 84,01 rublu za dolar v 05:50 SEČ.

Ruská aktiva zaznamenala těžkou volatilitu v evropském obchodování. Akciový index moskevské burzy se v ranním obchodování propadl až o 45 %, což vedlo k druhému dni zastavení obchodních aktivit. Dolarový index RTS se v jednu chvíli propadl až o 50 %. Naposledy se indexy MOEX a RTS během dne propadly o přibližně 30 %.

Podle agentury Bloomberg se hodnota ruských akciových trhů propadla o více než 180 miliard dolarů.

Ruská centrální banka také nařídila makléřům, aby až do odvolání pozastavili krátké prodeje na ruské burze i na mimoburzovních trzích.

"Ruské trhy se hroutí, především kvůli obavám ze sankcí a faktickému vyřazení země z mezinárodního finančního řádu," uvedl Neil Wilson, hlavní analytik společnosti Markets.com.

Ve čtvrtek v ranních hodinách zahájily ruské síly ofenzivu, která hrozí smrtí tisíců lidí, útěkem milionů dalších a destabilizací velké části Evropy, jejíž důsledky se jistě projeví po celém světě.

"Modlitby celého světa jsou dnes večer s ukrajinským lidem, který trpí nevyprovokovaným a neoprávněným útokem ruských vojenských sil," uvedl v prohlášení americký prezident Joe Biden. "Prezident Putin se rozhodl pro promyšlenou válku, která přinese katastrofální ztráty na životech a lidské utrpení."

Čtvrteční invazi předcházela formální žádost o vojenskou intervenci ze strany Ruskem podporovaných separatistů na východě Ukrajiny, kde povstalci a ruské síly bojují s ukrajinskými jednotkami již osm let.

Akcie po celém světě se propadly a ceny ropy po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu dosáhly 100 dolarů za barel.

"Reakce trhu na tento vývoj byla seismická a cena ropy Brent poprvé od roku 2014 překonala 100 USD za barel, zatímco futures na S&P 500 v současnosti klesají o -1,92 %, což je další pokles indexu o -1,84 %," uvedli ve čtvrtek stratégové Deutsche Bank.

Evropská unie zablokuje Rusku přístup na trhy a k technologiím, které jsou klíčové pro jeho ekonomiku, prohlásila ve čtvrtek ráno, jen několik hodin po útoku na Ukrajinu, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. "Tyto sankce mají těžce zasáhnout zájmy Kremlu a jeho schopnost financovat válku," uvedla.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články