Autor: Filip Kejval

Ruský rubl se dostal na více než dvouleté maximum i v době, kdy EU plánuje zpřísnit sankce proti zemi uvalením ropného embarga

Evropská unie se sice chystá zakázat prodej ruské ropy, ale to nijak neovlivnilo kurz rublu, který se vyšplhal na nejvyšší úroveň za poslední dva roky.

Evropská unie se sice chystá zakázat prodej ruské ropy, ale to nijak neovlivnilo kurz rublu, který se vyšplhal na nejvyšší úroveň za poslední dva roky.

Ve středu ruský rubl uzavřel vůči americkému dolaru o 6,6 % výše na 66,30, což je podle záznamů agentury Reuters nejvyšší hodnota od března 2020.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová navrhla ve stejný den postupné uvalení embarga na ruskou ropu v rámci nového balíčku sankcí, který se zaměřil také na Sberbank, největší banku v zemi.

Býčí trend rublu je v ostrém kontrastu se situací na začátku března, kdy se měna propadla na minimum v důsledku rozsáhlých sankcí, které USA a jejich spojenci uvalily na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu.

Kreml reagoval na zásahy do svého finančního systému zvýšením úrokových sazeb, zákazem prodeje akcií cizincům a požadavkem na platby za plyn v rublech. Energetická velmoc také zavedla přísné kontroly, včetně toho, kolik peněz mohou lidé z Ruska vyvézt, a nařídila vývozcům, kteří vydělávají cizí měnu, aby 80 % výdělků v zahraničí převedli na rubly, uvedl v dubnu Harry Robertson.

"Zdá se, že ruské snahy o podporu rublu fungují navzdory sankcím uvaleným západními zeměmi, jejichž cílem je omezit přístup Kremlu k vnějším zdrojům a ochromit jeho schopnost financovat válku proti Ukrajině," napsala v pondělí novozélandská makléřská společnost BlackBull Markets.

Navzdory posilujícímu rublu čeká ruskou ekonomiku nejvýraznější pokles za posledních třicet let v důsledku tvrdých sankcí ze strany USA a jejich spojenců kvůli válce na Ukrajině.

Podle agentury Interfax, která minulý měsíc citovala bývalého ministra financí Alexeje Kudrina, předpovídají různé ruské vládní agentury meziroční pokles HDP v letošním roce v rozmezí od 8 % do více než 10 %. Pro srovnání, Světová banka očekává, že ruská ekonomika v roce 2022 poklesne o 11,2 %.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články